Strona 1 z 1

Serrano

PostNapisane: 2 paź 2011, o 15:59
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Serrano
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 6 (10tys. - 25tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Meksyk (puebla, Hildago)
Wielkość owoców: dł. 4-6 cm, śr. 1-2 cm
Kolorystyka: zielony - do pomarańczowego, czerownego, purpurowego, brązowego lub żółtego
Wysokość krzaka: 60 - 120 cm (starsze rośliny w naturze - nawet do 5m)
Informacje:
- "Serranias"oznacza "Pogórze",
- po jalapeno jest to jedna z najczęściej używanych papryk w Meksyku,
- jest mniejsza ale za to ok. 5 x mocniejszy od jalapeno,

Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak
MARYNOWANIE - Tak!
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak
SMAŻENIE/GRILL - Raczej nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
Serrano_EC.png

Re: Serrano

PostNapisane: 3 cze 2013, o 01:39
przez Wiking
K640_Serano.JPG

Moje Serrano