Strona 1 z 1

Dutch Chili

PostNapisane: 2 paź 2011, o 15:56
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Dutch Chili (Cayenne)
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 6
Kraj pochodzenia: Holandia
Wielkość owoców: dł. 8-14 cm, śr. 1-2 cm
Kolorystyka: czerwona
Wysokość krzaka: 80 cm
Informacje:
- jedna z wielu odmian czerwonych cayenów o "średniej" ostrości,
- nadaje się do suszenia i marynowania,
- doskonale rośnie w warunkach "balkonowych", wysiew w marcu, nie wymaga doświetlania.
Dutch_EC.png

wybarwiająca się papryka:
dut057.jpg

Re: Dutch Chili

PostNapisane: 7 kwi 2013, o 11:28
przez karsky87
Syndi , a to jest Red Dutch (Cabe Mera) ? czy to jakaś inna odmiana ,bo sam choduje Red Dutcha od dwóch sezonów.Jestem początkującym chodowcą i więcej odmian posadziłem dopiero w tym sezonie i chciałbym się zapytać co jest ostrzejsze Dutch czy Lemon Drop ,bo nie mam porównania :).Z góry dzięki za odpowiedź.

Re: Dutch Chili

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 18:57
przez Syndi
Dutch Chili jest uprawiane od kilku stuleci na całym świecie. Lokalne warunki wpływają na roślinę i tworzy się wiele szczepów. Cabe Merah to daleko-wschodnia odmiana tej papryki. I jeżeli dochowujesz się owoców - to pamiętaj, ze po kilku pokoleniach właściwości takie jak: ostrość, wielkość, czas wegetacji a nawet kształt owoców - mogę się zmienić. Nic na to nie poradzimy! :D