Strona 1 z 1

Cayenne Yellow

PostNapisane: 2 paź 2011, o 15:55
przez Syndi
cayenne yellow.png

Nazwa: Cayenne Yellow (Dutch Chili Yellow)
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 8
Kraj pochodzenia: USA
Wielkość owoców: dł. 8 - 13 cm, śr. 1 - 2 cm
Kolorystyka: zielona do żółtej
Wysokość krzaka: ~80 cm
Informacje:
- jedna z ostrzejszych odmian cayenów,
- nie należy jej mylić z Cayenne Golden, która jest ciemniejsza i ma mniejszą ostrość,
- ze względu na cieknie ścianki znakomicie nadaje się do suszenia, i jako składnik mieszanek przypraw,
- doskonale rośnie w warunkach "balkonowych", wysiew w marcu, nie wymaga doświetlania;
- dostępna w Kauflandzie (w tackach razem z Dutch Chili).

Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Nie
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - za ostra
SMAŻENIE/GRILL - Nie!
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak, ale drobno pokrojona

Re: Cayenne Yellow

PostNapisane: 26 sty 2016, o 11:43
przez Dziunia87
Obrazek
Obrazek