Strona 1 z 3

Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 25 wrz 2011, o 19:36
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Jalapeño (inne nazwy: Acorchado, Bola, Candelaria, Gorda, Jarocho, Morita, Cuaresmeños, Huachinangos i Chiles Gordos)
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: do 4 (w zależności od odmiany od 1 tys. do 8 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Meksyk (nazwa papryki pochodzi od miasta Xalapa - stan Veracruz)
Wielkość owoców: dł. 5-9 cm, śr. 2,5-3,5 cm
Kolorystyka: w większości szczepów od zielonej do czerwonej - a jest jeszcze oczywiście odmiana "purple" oraz Jaloro, która przechodzi przez fazę żółtą.
Wysokość krzaka: 90 - 120 cm

Informacje:
- jedno z najważniejszych warzyw kuchni meksykańskiej,
- wędzone Jalapeño to Chipotle - które jest trochę ostrzejsze niż świeże papryki,
- ze względu na walory kulinarne, bardziej ceni się jeszcze zieloną paprykę, więc czerwone odmiany obrywa się wcześniej,
- dostępna w Polsce w Aszą i Makro - w tackach 125g, często też jest składnikiem mix-ów.
- bardzo popularna jest marynowana Jalapeno (pokrojona w plastry, czyli "nachos"). Używana często w pizzerniach jako dodatek.
Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Surowa się nie nadaje, ale po uwędzeniu - mamy smaczne Chipotle
MARYNOWANIE - Jak najbardziej!
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak (odmiany mniej ostre)
SMAŻENIE/GRILL - Tak
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
RYS: czerwone i zielone Jalapenki (widać charakterystyczne blizny)
Jalap_EC.png

RYS: a tutaj purpurowe wolka:
JalapPur_EC.png

RYS: wędzone Jalapeño - czyli Chipotle:
chipotle.png

jalap_0301.jpg

Obrazek

Re: Jalapeño +Chipotle

PostNapisane: 8 lis 2011, o 21:09
przez Syndi
Nazwa: Jaloro Jalapeño
Gatunek: c. annuum (szczep Jalapeño)
Skala ostrości 1-10: 6 (25 tys. - 50 tys SHU) - chociaż niektóre źródła podają, że spotyka się też słabsze niż Jalapeño
Kraj pochodzenia: Teksas, USA
Wielkość owoców: dł. ok. 6 cm
Kolorystyka: zielona przez żółtą, pomarańczową do czerwonej (ale nie wszystkie strąki "dochodzą" do czerwieni)
Wysokość krzaka: 45 - 60 cm
Informacje:
- jest to pierwsza żółta odmiana (hybryda) Jalapeño. Wyhodowana przez "Texas Extension" w 1992r. - odporna jest na wiele chorób;
- uniwersalna, o grubych ściankach, używa się ją jako dodatek do sałatek, sals, marynowania, itp - na każdym etapie wybarwienia;
- smak oprócz typowego dla Jalapeño, na początku trochę gorzki, później czuć owocową nutę.
jaloro75.png


KILKA Jalapeño z ogródka sierry - sezon 2016

Jalapeño Early

Obrazek
- intensywnie słodka (podobnie jak nr 1)
- ścianki wyjątkowo kruche, chrupiące, delikatne (rarytas);
- ostrość 1, też większa przy pestkach;
- raczej do spożycia na surowo - do marynat szkoda tak smacznej papryki.

Jalapeno M
Obrazek
- podobna do nr 3, ale trochę mniej słodka, trochę mniej krucha;
- ostrość 3-4;
- efektowne spękania na ściankach;
- dobra na surowo, sprawdzi się w marynatach.

Jalapeno Conchos
Obrazek
- standardowa Jalapeno;
- ostrość 4-5;
- dobra do gotowania, sprawdzi się w marynatach, szczególnie widziałbym ją w "Jalapeno Peppers".

Jalepeno F1 - E22J.30110
Obrazek
- Jalapeno jak Jalapeno - tyle że wyjątkowo duża;
- ostrość 5-6;
- można sobie zamarynować takie fajowe duże połówki ;) świetna będzie do Guacamole!
- odmiana stworzona na rynek europejski przez firmę nasienną ENZA ZADEN dla której sierra testuje odmiany papryk;
- odmiana w próbach F1 pod numerem E22J.30110;
- plenność super;
- wago pojedynczego owocu 75-100 gram!

Re: Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 17 lut 2012, o 21:20
przez V3rtyX

Re: Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 27 lut 2012, o 17:39
przez G_R
- wędzone Jalapeño to Chipotle - które jest trochę ostrzejsze niż świeże papryki,
- ze względu na walory kulinarne, bardziej ceni się jeszcze zieloną paprykę, więc czerwone odmiany obrywa się wcześniej,

Suszona, czy wędzona jest ostrzejsza, bo do tego celu używa się tylko dojrzałych owoców.

Re: Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 27 lut 2012, o 19:51
przez karlos
Nie jestem pewien czy mnie pamięć nie myli, ale u Jalapeno zielone jest ostrzejsze i ma delikatniejszą skórkę od czerwonego (dojrzałego) ;)

Re: Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 27 lut 2012, o 19:55
przez G_R
Zawsze dojrzewanie i wybarwianie się powoduje podnoszenie poziomu kapsaicyny.

Re: Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 27 lut 2012, o 19:58
przez karlos
Jalapeńo czerwone dojrzałe, mniej pikantne niż zielone, ponieważ podczas dojrzewania straciło swą pikantność. Najczęściej wykorzystywane do dekoracji, jak również do pizzy, kanapek, gulaszy i taco.


http://sklep.arriba.com.pl/product_info ... ucts_id=78

Ile w tym prawdy?

Re: Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 27 lut 2012, o 20:18
przez G_R
Suszenie w wysokiej temperaturze może rozłożyć część kapsaicyny. Suszone czerwone może być łagodniejsze od zielonego.

Re: Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 27 lut 2012, o 21:09
przez karlos
Ja mówię o świeżym. Idealnie jest zbierać papryki w momencie wybarwiania. Wtedy są najostrzejsza, ale jeśli chodzi o jalapeno to ja wole zielone.

Re: Jalapeño & Chipotle

PostNapisane: 27 lut 2012, o 21:11
przez V3rtyX
na 100% jalapeno jest ostrzjesze jak jest czerwone.