Nazwa: Jaloro JalapeñoGatunek: c. annuum (szczep Jalapeño)
Skala ostrości 1-10: 6 (25 tys. - 50 tys SHU) - chociaż niektóre źródła podają, że spotyka się też słabsze niż Jalapeño
Kraj pochodzenia: Teksas, USA
Wielkość owoców: dł. ok. 6 cm
Kolorystyka: zielona przez żółtą, pomarańczową do czerwonej (ale nie wszystkie strąki "dochodzą" do czerwieni)
Wysokość krzaka: 45 - 60 cm
Informacje:- jest to pierwsza żółta odmiana (hybryda) Jalapeño. Wyhodowana przez "Texas Extension" w 1992r. - odporna jest na wiele chorób;
- uniwersalna, o grubych ściankach, używa się ją jako dodatek do sałatek, sals, marynowania, itp - na każdym etapie wybarwienia;
- smak oprócz typowego dla Jalapeño, na początku trochę gorzki, później czuć owocową nutę.
jaloro75.png
KILKA Jalapeño z ogródka sierry - sezon 2016
Jalapeño Early- intensywnie słodka (podobnie jak nr 1)
- ścianki wyjątkowo kruche, chrupiące, delikatne (rarytas);
- ostrość 1, też większa przy pestkach;
- raczej do spożycia na surowo - do marynat szkoda tak smacznej papryki.
Jalapeno M- podobna do nr 3, ale trochę mniej słodka, trochę mniej krucha;
- ostrość 3-4;
- efektowne spękania na ściankach;
- dobra na surowo, sprawdzi się w marynatach.
Jalapeno Conchos- standardowa Jalapeno;
- ostrość 4-5;
- dobra do gotowania, sprawdzi się w marynatach, szczególnie widziałbym ją w "Jalapeno Peppers".
Jalepeno F1 - E22J.30110- Jalapeno jak Jalapeno - tyle że wyjątkowo duża;
- ostrość 5-6;
- można sobie zamarynować takie fajowe duże połówki
świetna będzie do Guacamole!
- odmiana stworzona na rynek europejski przez firmę nasienną ENZA ZADEN dla której sierra testuje odmiany papryk;
- odmiana w próbach F1 pod numerem E22J.30110;
- plenność super;
- wago pojedynczego owocu 75-100 gram!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.