Nazwa: Rawit - (Cabe Rawit, Prik, Thai Chili - Thai Red)
Gatunek: c. annuum (v. Cluster) a inne źródła podają c. frutescens L.Skala ostrości 1-10: 8 (50 tys. - 100 tys. SHU)
Kraj pochodzenia: Indonezja (uprawiana w całej Azji południowo-wschodniej; w Tajlandii nazywana Prik)
Wielkość owoców: 3-5 cm
Kolorystyka: zielone do czerwonych
Wysokość krzaka: w szklarni ok. 1,6 m ( w doniczce dorasta do 80 cm)
Informacje: Z Thai Chili jest "ciekawa sprawa" ponieważ:
1. odmian thai-ów jest ok. 40 - i są to zarówno cayennowaye i clusterowate annumy oraz c. frutescenses - ale tutaj piszę o najczęściej spotykanym w handlu gatunku Thai-ów.
2. Bardzo często w sprzedaży te papryki występują pod nazwą piri piri albo birds eye - co nie jest do końca prawdą.
3. Ta sama odmiana uprawiana na innych kontynentach posiada często inną nazwę,
- Nie ma jakiegoś szczególnie wyszukanego smaku - jest ostra i tyle, ale za to znakomicie nadaje się do zaostrzania smaku potraw kuchni azjatyckich, ponieważ nie wnosi nowego aromatu do potrawy tylko ją zaostrza.
- Inną niezwykle popularną na wschodzie papryką pochodzącą z Indonezji jest
Lombok, zdecydowanie słabszy niż Rawit, dłuższy i ma mniej pestek - podobnie jak Cayenne.
- Papryczki są wyjątkowe: świetne jako dodatek do potraw: suszone, marynowane i na surowe, zarówno czerwone jak i zielone. Podstawa ostrych sambali (np. Sambal Oelek).
- Dostępność: widziałem w kerfurze, ale taniej azjatów w W-wie na Marywilskiej po 5 zł za 100g (biorąc pod uwagę ostrość - to się opłaca)
Zastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Tak
SOSY/SALSY - Sambal oelek
NA SUROWO - Nie, za ostra
SMAŻENIE/GRILL - Nie
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak, ale drobno pokrojona - szczególnie na woka, jako podkład