Nazwa: Cherry Chili (inne nazwy: Cherry Pepper, chili tomato, Hungarian cherry pepper)
Gatunek: Capsicum Annuum
Skala ostrości 1-10: 2-4? (5-8 tys. SCU)
Kraj pochodzenia: Węgry
Wielkość: 3 - 6 cm - średnica - kulista, niektóre odmiany (np. Hungarian Cherry Chili) wydłużają się i przyjmują kształt serca;
Kolorystyka: na początku zielona a następnie intensywnie czerwona czasami do rubinowej, brązowa (Cherry Chocolate);
Występowanie: komercyjnie hodowana w USA, Meksyku i Europie
Informacje:- mięsista jak jalapeno - grube ścianki ok 5 mm;
- smak też podobny do jalapeno - nie jest jednak tak słodka jak np. Cyklon;
- ma pestek dużo;
- wyjątkowo gruby ogonek;
- ze względu na grube ścianki raczej nie nadaje się do suszenia (ale może po uwędzeniu... byłoby chipotle
)
Sądzę, że jest dobrą alternatywą do Jalapeno w naszym klimacie.
Zastosowanie w kuchni:SUSZENIE - Nie
MARYNOWANIE - Tak!
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak
SMAŻENIE/GRILL - Tak
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
cherry75.jpg
Cher_0215.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.