Strona 1 z 1

S(i)errano

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 13:41
przez Syndi
20130903 201136.jpeg

Nazwa: S(i)errano
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 4-6
Kraj pochodzenia: Polskie Zagłębie Paprykowe
Wielkość owoców: dł. 12-15 cm, śr. 2,5-3 cm
Kolorystyka: zielona do intensywnie czerwonej
Wysokość krzaka: 1,2 - 1,6 m
Średni cykl wzrostu: ok. 85 dni
Informacje:
- odmiana, która ewoluowała sobie 7 lat z serrano, w warunkach cieplarnianych "Polskiego Zagłębia paprykowego" u sierra38, przez co z odmiany górskiej zrobiła się nizinna...
- jest wyjątkowo soczysta i ma grubsze ścianki nawet od jalapeno;
- skórka delikatna, jak u jalapów;
- smak bardzo przyjemny słodki, a ostrość wyczuwalna po krótkiej chwili;
- fragmentami owoce mogą być prawie nieostre, za to obok moc, co przypomina rocoto;
- w mojej opinii: zdecydowanie lepsza do marynowania czy spożywania na surowo niż popularne jalapeno.

Poniżej porównanie S(i)errano i Jalapeno:
jal_sie_fr.JPG

A tu mamy marynowane - można porównać grubość ścianek:
jal_sie_ma.JPG

Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Nie
MARYNOWANIE - Jak najbardziej!
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak!
SMAŻENIE/GRILL - Tak
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak


Podziękowania dla sierra38 za udostępnienie owoców

Re: S(i)errano

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 12:21
przez MPED
Juz w zeszlym roku mialem przyjemnosc smakowania/jedzenia/konserwowania... odmiany S(i)errano dla mnie bomba <thumright> Co roku od Siery jak ze ta smakowita odmiana bedzie u mnie goscic , na stole w słoiku w brzusiu i napewno tez w innych zastosowaniach. Mega zaje... mega smaczna mega megowo megowa. Dla mnie bomba . <chili> <thumright>