Strona 1 z 1

Chahua Chili

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 13:38
przez Syndi
Obrazek
Nazwa: Chahua Chili
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: 5-7
Kraj pochodzenia: Meksyk
Wielkość owoców: 8-10 cm
Kolorystyka: zielona do ciemnoczerwonej
Wysokość krzaka: 0,80 - 1,20m
Średni cykl wzrostu: ok. 85 dni
Informacje:
- papryka posiada delikatna skórkę i cienkie ścianki, więc może być z powodzeniem wykorzystywana do różnego rodzaju sosów oraz przede wszystkim do suszenia;
- na surowo - od razu na początku słodka, przyjemna w smaku - można z powodzeniem używać do sałatek ;
- ostrość progresywna, wyczuwalna dopiero po krótkiej chwili, papryka jest mniej ostra przy końcówce - tam gdzie nie ma nasion;
- zapach przyjemny;

Zastosowanie w kuchni:
SUSZENIE - Tak!
MARYNOWANIE - Niekoniecznie
SOSY/SALSY - Tak
NA SUROWO - Tak
SMAŻENIE/GRILL - Można poeksperymentować
DO DAŃ GOTOWANYCH - Tak
cc.JPG



Podziękowania dla sierra38 za udostępnienie owoców