Pimientos de Padron

Odmiany należące do Capsicum annuum

Pimientos de Padron

Postprzez Justysia » 1 wrz 2012, o 13:20

Nazwa: Pimientos de Padron

Gatunek: c. annuum

Skala ostrości 1-10: max do 4 (do 12 000 SHU w postaci dojrzałej)

Kraj pochodzenia: Hiszpania (Galicja), choć oryginalnie papryka ta została przywieziona do Hiszpanii z kolonii w Ameryce Południowej(prawdopodobnie tereny Meksyku) w XXVI w. W wiosce Padronian zaczęli ja kultywować klasztorni franciszkanie.

Wielkość owoców: dł. ok. 5-7cm

Kolorystyka: niedojrzałe - jasno zielone, dojrzałe - czerwone

Informacje: Mówi się, że jedzenie Pimientos jest jak rosyjska ruletka, każdy owoc ma inna ostrość choć wyglądem, kolorem mogą się nie różnić. Najczęściej jedzona jako tapas- smażona w całości na oliwie z solą morską ( używane jeszcze zielone). W smaku słodkawa, delikatna. Znana i szeroko stosowana zarówno w Hiszpanii kontynentalnej jak i wyspowej.

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pimientos de Padron

Postprzez V3rtyX » 1 wrz 2012, o 14:04

Tutaj jest fajny test tej odmiany i przepis jak zrobic z tego tapas :)
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:


Powrót do Capsicum annuum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości