Nazwa: Pimientos de Padron
Gatunek: c. annuum
Skala ostrości 1-10: max do 4 (do 12 000 SHU w postaci dojrzałej)
Kraj pochodzenia: Hiszpania (Galicja), choć oryginalnie papryka ta została przywieziona do Hiszpanii z kolonii w Ameryce Południowej(prawdopodobnie tereny Meksyku) w XXVI w. W wiosce Padronian zaczęli ja kultywować klasztorni franciszkanie.
Wielkość owoców: dł. ok. 5-7cm
Kolorystyka: niedojrzałe - jasno zielone, dojrzałe - czerwone
Informacje: Mówi się, że jedzenie Pimientos jest jak rosyjska ruletka, każdy owoc ma inna ostrość choć wyglądem, kolorem mogą się nie różnić. Najczęściej jedzona jako tapas- smażona w całości na oliwie z solą morską ( używane jeszcze zielone). W smaku słodkawa, delikatna. Znana i szeroko stosowana zarówno w Hiszpanii kontynentalnej jak i wyspowej.