Strona 1 z 1

Jicama - Meksykański przysmak

PostNapisane: 24 paź 2014, o 11:02
przez Araragi
W zbliżającym się sezonie mam zamiar wysiać troszkę jicamy. Na wstępie kilka słów o niej.

Jicama - Kłębian kątowaty (Pachyrhizus erosus) – gatunek rośliny z rodziny bobowatych.
Główne występowanie to tropikalne części kontynentów amerykańskich.
Pnącza zielne, wieloletnie z mięsistymi bulwami. Liście trójlistkowe.
Kwiat duży w kolorze fioletowym lub czerwonawym. Owoc strąk z wieloma nasionami.
W Meksyku roślina ta jest uprawiana dla słodkawych bulw w smaku przypominających ziemniaki.
Jadane zazwyczaj na surowo, z dodatkiem soli i chili.
Bulwy zawierają dużo ważnych składników odżywczych, zwłaszcza potas,
fosfor, żelazo i wapń oraz kwas askorbinowy. Pomimo słodkiego smaku zalecane są dla
diabetyków ze względu na spore ilości inuliny. Bulwy możemy także gotowa i piec. Ich
rozmiary są przeróżne od 300gramów do nawet kilku kilo.

Myślę, że świetnie będzie pasowała do papryki chili. Pieczona z ogniska z ostrym sosem z chili.
Próbował ktoś uprawy jicamy?

Re: Jicama - Meksykański przysmak

PostNapisane: 24 paź 2014, o 12:35
przez DomeZ
jicama wygląda tak

Obrazek

Re: Jicama - Meksykański przysmak

PostNapisane: 30 kwi 2015, o 23:51
przez jock
Bardzo dobra na surowo jak i pieczona w ognisku jak piszesz. Dodaje się czili i sok z lemonki. Gdzieś czytałem, że odmiany tego można spotkać w azji aka chiński ziemniak czy coś takiego. Dobre są jeszcze Pataty z ziemniakowatych. <thumright>