W zbliżającym się sezonie mam zamiar wysiać troszkę jicamy. Na wstępie kilka słów o niej.
Jicama - Kłębian kątowaty (Pachyrhizus erosus) – gatunek rośliny z rodziny bobowatych.
Główne występowanie to tropikalne części kontynentów amerykańskich.
Pnącza zielne, wieloletnie z mięsistymi bulwami. Liście trójlistkowe.
Kwiat duży w kolorze fioletowym lub czerwonawym. Owoc strąk z wieloma nasionami.
W Meksyku roślina ta jest uprawiana dla słodkawych bulw w smaku przypominających ziemniaki.
Jadane zazwyczaj na surowo, z dodatkiem soli i chili.
Bulwy zawierają dużo ważnych składników odżywczych, zwłaszcza potas,
fosfor, żelazo i wapń oraz kwas askorbinowy. Pomimo słodkiego smaku zalecane są dla
diabetyków ze względu na spore ilości inuliny. Bulwy możemy także gotowa i piec. Ich
rozmiary są przeróżne od 300gramów do nawet kilku kilo.
Myślę, że świetnie będzie pasowała do papryki chili. Pieczona z ogniska z ostrym sosem z chili.
Próbował ktoś uprawy jicamy?