Strona 1 z 1

Benzoesan sodu

PostNapisane: 24 lis 2011, o 09:38
przez blk
Co myślicie o konserwowaniu sosów i innych przetworów z chili tym dość kontrowersyjnym sposobem? Mam zamiar zrobić kilka buteleczek czegoś na wzór Tabasco.

Re: Benzoesan sodu

PostNapisane: 24 lis 2011, o 09:48
przez wolek68
Capsaicyna przecież jest naturalnym konserwantem po co jezcze to dodawać?
http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl22/teks ... bezpieczny

Re: Benzoesan sodu

PostNapisane: 24 lis 2011, o 09:51
przez wlodizw
Toż nie ma lepszych konserwantów? Octem konserwuj. Nie musi być zaraz spirytusowy, bo ma chamski smak. Są różne mniej "octowe w smaku" octy: winny, balsamiczny, ryżowy biały i czarny, jabłkowy. Po co zaraz benzoesan sodu. Poza tym w połączeniu z witaminą C przekształca się w benzen, który to jest rakotwórczy (dlatego nie polecają pić napojów gazowanych które zawierają to ścierwo).

Re: Benzoesan sodu

PostNapisane: 24 lis 2011, o 12:00
przez blk
Może i tak... codziennie wrzucamy w siebie i tak sporo tego specyfiku.
Czyli po zakonserwowaniu octem i tak trzeba zagotować czy już nie? I czy 'zaoctowany' odkręcony słoiczek z takim sosem można długo przechowywać?

Re: Benzoesan sodu

PostNapisane: 24 lis 2011, o 13:49
przez beerciik
ja mam sosy, chutneye itp gotowane i po 2 latach dalej są dobre do spożycia. Papryki marynowane w occie też, właśnie zabrałem się za nie bo leżą i leżą a tak to sobie dojadam do jajecznicy :D

Re: Benzoesan sodu

PostNapisane: 24 lis 2011, o 21:04
przez wlodizw
bleee. beerciik Ty też lubisz czatneje? Masakra straszna. Znam gościa z Wawy co lubi i robi czatneje... Oczywiście szacun dla słodkich sosów i osób które takie rzeczy lubią. Ja ze słodyczy to tylko śledzie lubię.

Pozdro burn_dat <salut>