Benzoesan sodu

Benzoesan sodu

Postprzez blk » 24 lis 2011, o 09:38

Co myślicie o konserwowaniu sosów i innych przetworów z chili tym dość kontrowersyjnym sposobem? Mam zamiar zrobić kilka buteleczek czegoś na wzór Tabasco.
Avatar użytkownika
blk

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 142
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:50
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Benzoesan sodu

Postprzez wolek68 » 24 lis 2011, o 09:48

Capsaicyna przecież jest naturalnym konserwantem po co jezcze to dodawać?
http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl22/teks ... bezpieczny
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Benzoesan sodu

Postprzez wlodizw » 24 lis 2011, o 09:51

Toż nie ma lepszych konserwantów? Octem konserwuj. Nie musi być zaraz spirytusowy, bo ma chamski smak. Są różne mniej "octowe w smaku" octy: winny, balsamiczny, ryżowy biały i czarny, jabłkowy. Po co zaraz benzoesan sodu. Poza tym w połączeniu z witaminą C przekształca się w benzen, który to jest rakotwórczy (dlatego nie polecają pić napojów gazowanych które zawierają to ścierwo).
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Benzoesan sodu

Postprzez blk » 24 lis 2011, o 12:00

Może i tak... codziennie wrzucamy w siebie i tak sporo tego specyfiku.
Czyli po zakonserwowaniu octem i tak trzeba zagotować czy już nie? I czy 'zaoctowany' odkręcony słoiczek z takim sosem można długo przechowywać?
Avatar użytkownika
blk

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 142
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:50
Papryki:

Re: Benzoesan sodu

Postprzez beerciik » 24 lis 2011, o 13:49

ja mam sosy, chutneye itp gotowane i po 2 latach dalej są dobre do spożycia. Papryki marynowane w occie też, właśnie zabrałem się za nie bo leżą i leżą a tak to sobie dojadam do jajecznicy :D
Avatar użytkownika
beerciik

VIP
ROZGADANY
 
Posty: 310
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:19
Lokalizacja: okolice Szczecina ;)
Highscores: 1
Papryki:

Re: Benzoesan sodu

Postprzez wlodizw » 24 lis 2011, o 21:04

bleee. beerciik Ty też lubisz czatneje? Masakra straszna. Znam gościa z Wawy co lubi i robi czatneje... Oczywiście szacun dla słodkich sosów i osób które takie rzeczy lubią. Ja ze słodyczy to tylko śledzie lubię.

Pozdro burn_dat <salut>
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...


Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości