Nasiona w sosie ?

Nasiona w sosie ?

Postprzez G-1 » 26 paź 2011, o 22:10

Właśnie robię swój pierwszy sos i się zastanawiam czy wydłubać wszystkie nasiona. Czy jeśli je zostawię, nie będzie miało to większego znaczenia. Tym razem może część wydłubię, ale szczypać się za bardzo nie będę. Jak to jest u was, radzicie wyciagać nasiona, czy szkoda zachodu ? Czy może jest to kwestia indywidualna ?
Avatar użytkownika
G-1

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 191
Images: 0
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 20:49
Lokalizacja: powiedzmy że Gdańsk
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Nasiona w sosie ?

Postprzez Syndi » 27 paź 2011, o 05:09

1. To zależy czy "przeszkadzają" ci nasiona w sosie, czy nie ma to znaczenia - czyli kwestia indywidualna.
2. Możesz tak mocno "zblendować" sos, że nasiona zostaną roztarte.
3. Nie wyobrażam sobie sambala bez nasion.
4. jak masz 5 kg papryk, i robisz sosy - to życzę powodzenia przy wydłubywaniu nasion.
<smierc>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Nasiona w sosie ?

Postprzez wolek68 » 27 paź 2011, o 06:23

Jak chce zrobić sosik o konsystencji gładkiej i leistej to przecieram na koniec przez drobne sitko i skórki i nasionka nierozdrobnione zostają.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Nasiona w sosie ?

Postprzez karlos » 27 paź 2011, o 07:39

Dużo zależy od tego ile papryki które przerabiasz mają nasion!
Jeśli nie jest ich dużo to nie ma się co cackać bo od tych kilku nasion nic się stanie i nie wpłyną negatywnie w czasie konsumpcji.

Co do konsystencji to ja preferuje sosy nie blendowane bo tracą one na smaku... przecieranie jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem bo pozbywasz się z sosu nasion i innych części których nie da się przetrzeć.


No i są jeszcze sosy typu salsa. Bardzo smaczne, z pokrojona drobno chili- czujesz, że coś jesz :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Nasiona w sosie ?

Postprzez Oui » 2 lis 2011, o 09:36

Nasiona dodaja goryczy potrawie. Jesli to jest kilka nasionek to tam kij w oko, ale np. jakbys wrzucil calego cyklona, albo zwykla papryke do sosu bez wyciecia nasion to by bylo gorzkie. Jeszcze na poczatku gotowania to juz w ogole. PAPRYKE DODAJE SIE NA KONCU! Bo psuje sie jej smak. :) Chyba, ze wrzucasz bhuta etc. to mozna wczesniej ;D Ale zwykle papryczki do smaku jak bell - im pozniej tym lepiej. : ]
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash


Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości