Strona 1 z 4

mrożenie papryczek

PostNapisane: 8 maja 2011, o 16:22
przez sic
Mroził ktoś z Was papryki po zebraniu? chodzi mi o to które gatunki się najlepiej nadają, jak długo mogą przebywać w "stanie hibernacji" :) tak żeby jak najdluzej mieć w kuchni "żywe" a nie tylko suszone czy marynowane papryczki

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 8 maja 2011, o 16:29
przez Polishteam
Ja miałem dwu letnie w zamrażarce scotch bonet-y, i powiem, że w smaku nie były złe. Oczywiście przekrojone i wydrylowane.

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 8 maja 2011, o 16:31
przez sic
a mroziłeś je w zwykłej zamrażarce ~-15-20C czy przy niższych temperaturach?

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 8 maja 2011, o 16:56
przez karlos
Przy niższych temperaturach niż -20 są chyba szanse, że zamrażane produkty stracą swoje właściwości smakowe, ale nie jestem w 100% pewien.

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 8 maja 2011, o 18:08
przez Polishteam
sic napisał(a):a mroziłeś je w zwykłej zamrażarce ~-15-20C czy przy niższych temperaturach?


Ja mam zamrażarkę osobną, ale dokładnych temperatur to nie mam pojęcia jakie tam są.

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 9 maja 2011, o 08:12
przez beerciik
też nie wiem jakie mam temperatury w zamrażalniku a papryki bywało że i 2 lata trzymałem i były ok, smak/aromat zachowywały dosyć dobrze, ostrość trochę spaadała raczej ;)

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 9 maja 2011, o 15:43
przez G_R
Ja sukcesywnie wyżeram zapasy ostrości z zamrażarki. Kiedyś były w wydzielonej części lodówki, teraz awansowały do osobnej zamrażarki. Jest na niej - 18. Niektóre przechodzą lodem wewnątrz, niektóre schną na wiór, ale ogólnie smak i ostrość mają. jalapeno wyglądają najgorzej, zrobiły się takie rozlazłe i pomarszczone. Inne zachowuja w zasadzie kształt, ale chrupkości już nie.

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 9 maja 2011, o 21:58
przez Polishteam
Im papryka grubsza (bardziej mięsista) tym gorzej będzie wyglądać przy rozmrożeniu.

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 10 maja 2011, o 22:51
przez beerciik
Racja.
Papryki z bardzo cienkimi ściankami jak np bhut jolokia po rozmrożeniu wyglądają jak świeże
..czego nie można powiedzieć o np hot waxie, inferno hybrid i typowych słodkich odmianach.

Re: mrożenie papryczek

PostNapisane: 11 maja 2011, o 11:20
przez sic
a drylowanie jest konieczne?