Strona 1 z 1

Bulgarian Carrot - co z nich zrobić?

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 14:18
przez Majeranek
Witam.

Mam dosyć sporo papryk Bulgarian Carrot i nie bardzo wiem co z nimi począć, jako, że mało jem papryk na surowo (wolę przetwory, przyprawy) zastanawiam się co z nich zrobić. Sporadycznie robię nadziewane serem na grilla i część ususzyłem. Zastanawiałem się nad jakimś sosem, albo zamarynowaniem. Problem w tym, że nie bardzo wiem jak je zamarynować albo jaki sos z nich zrobić. Na myśl mi jedynie przychodzi zmielenie papryk w papke i dodanie do nich octu i soli, ale też nie bardzo wiem jaką ilość i jaki ocet by się do tego nadawał najlepiej.

Mam nadzieję, że coś doradzicie ;)

Pozdro

Re: Bulgarian Carrot - co z nich zrobić?

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 14:45
przez V3rtyX
Mozesz zrobic cos w stylu puree Cajohns'a. Czyli mielona papryka+ocet spirytusowy lub ryzowy+sok z cytryny(lub kwasek cytrynowy).
Mozesz tez zrobic zupe z chilli lub chili con carne.

Re: Bulgarian Carrot - co z nich zrobić?

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 15:28
przez Polishteam
Polecam Ci zrobić Salsę, bardzo łatwa w zrobieniu i w sam raz na zimę. Do tego potrzebujesz pomidorów.

Re: Bulgarian Carrot - co z nich zrobić?

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 15:38
przez karlos
Ususz paprykę, sosy będziesz sobie robić na bieżąco :)

Re: Bulgarian Carrot - co z nich zrobić?

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 17:07
przez Majeranek
Jest gdzieś przepis na tą salsę?

Re: Bulgarian Carrot - co z nich zrobić?

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 17:08
przez miziol
Tak w Sosy, dipy marynaty

Re: Bulgarian Carrot - co z nich zrobić?

PostNapisane: 13 wrz 2011, o 21:24
przez wolek68
No ja z papryk w tym roku porobiłem:Sambal Oelek,Harisse i dzisiaj Ayvar i oczywiście do zalewy w słoiczki.

Re: Bulgarian Carrot - co z nich zrobić?

PostNapisane: 14 wrz 2011, o 06:30
przez Polishteam
wolek dorzuć w działach przepisy jak robisz, na pewno się przyda. <chili>