Strona 1 z 1

Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

PostNapisane: 16 wrz 2018, o 15:40
przez Sidd
Witam;

W tamtym roku robiłem prosty sos z papryki piri-piri oraz jakieś nieco ostrzejszej - blendowałem(mieszałem oba gatunki ze sobą), dodawałem przecier pomidorowy, pasteryzowałem.
Jak dla mnie ok. Miał tylko jedną wadę - po otwarciu - w lodówce mógł poleżeć max 2tyg. i zaczynał się psuć.

W tym roku jest tego trochę więcej i ostrzejszej:
Piri Piri Ghana
Fatali Orange
7pot primo
Scotch Bonnet Trinidad

Sos będę robił podobnym sposobem ale mam 2 pytania:
-Czy można mieszać w sosie paprykę dojrzałą z zieloną?(szkoda mi wyrzucać tyle zielonych owoców)
-Czy można wydłużyć czas do spożycia po otwarciu słoiczka(tylko nie octem - nie zniosę jego smaku/zapachu)

pozdrawiam

Re: Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

PostNapisane: 16 wrz 2018, o 17:18
przez qrzak
Możesz:
-w całości przekisić (przefermentować, jest wątek na forum),
-po otwarciu nalać warstwę oliwy, żeby odciąć dopływ powietrza, ale może się mieszać z sosem,
-dodać kwasu cytrynowego, żeby stworzyć warunki niesprzyjające rozwojowi drobnoustrojów, ale to polecam przetestować, sam nie próbowałem.
Ewentualnie zamiast octu spirytusowego użyć łagodniejszego, np. jabłkowego.

Re: Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

PostNapisane: 16 wrz 2018, o 18:48
przez Sidd
Zobaczę na ten ocet jabłkowy bo chyba nigdy nie miałem go w ręce.
Międzyczasie zakupię też mniejsze słoiczki.

A co do tej zielonej - próbował ktoś tak mieszać?

Re: Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

PostNapisane: 16 wrz 2018, o 19:12
przez klopot
Ocet balsamiczny ja ostatnio stosuję.
Z tym, że ocet, oliwa i obróbka termiczna przetworów obniża ostrość.
Jednak coś za coś, jakoś trzeba przechować.
Słoiki 135/210ml są ok.
Można jeszcze te po przecierach poniżej 100ki ale dla mnie trochę małe - na 2 razy:)

Re: Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

PostNapisane: 17 wrz 2018, o 14:18
przez qrzak
Niektóre zielone odmiany smakują trawskiem, spróbuj zanim będziesz ładować do słoików albo spróbuj je "dojrzeć" po zebraniu.