Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

Postprzez Sidd » 16 wrz 2018, o 15:40

Witam;

W tamtym roku robiłem prosty sos z papryki piri-piri oraz jakieś nieco ostrzejszej - blendowałem(mieszałem oba gatunki ze sobą), dodawałem przecier pomidorowy, pasteryzowałem.
Jak dla mnie ok. Miał tylko jedną wadę - po otwarciu - w lodówce mógł poleżeć max 2tyg. i zaczynał się psuć.

W tym roku jest tego trochę więcej i ostrzejszej:
Piri Piri Ghana
Fatali Orange
7pot primo
Scotch Bonnet Trinidad

Sos będę robił podobnym sposobem ale mam 2 pytania:
-Czy można mieszać w sosie paprykę dojrzałą z zieloną?(szkoda mi wyrzucać tyle zielonych owoców)
-Czy można wydłużyć czas do spożycia po otwarciu słoiczka(tylko nie octem - nie zniosę jego smaku/zapachu)

pozdrawiam
Avatar użytkownika
Sidd

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 16 wrz 2018, o 15:10
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

Postprzez qrzak » 16 wrz 2018, o 17:18

Możesz:
-w całości przekisić (przefermentować, jest wątek na forum),
-po otwarciu nalać warstwę oliwy, żeby odciąć dopływ powietrza, ale może się mieszać z sosem,
-dodać kwasu cytrynowego, żeby stworzyć warunki niesprzyjające rozwojowi drobnoustrojów, ale to polecam przetestować, sam nie próbowałem.
Ewentualnie zamiast octu spirytusowego użyć łagodniejszego, np. jabłkowego.
Avatar użytkownika
qrzak

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 146
Images: 176
Dołączył(a): 29 sie 2017, o 18:23
Pochwały: 5
Papryki:

Re: Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

Postprzez Sidd » 16 wrz 2018, o 18:48

Zobaczę na ten ocet jabłkowy bo chyba nigdy nie miałem go w ręce.
Międzyczasie zakupię też mniejsze słoiczki.

A co do tej zielonej - próbował ktoś tak mieszać?
Avatar użytkownika
Sidd

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 16 wrz 2018, o 15:10
Papryki:

Re: Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

Postprzez klopot » 16 wrz 2018, o 19:12

Ocet balsamiczny ja ostatnio stosuję.
Z tym, że ocet, oliwa i obróbka termiczna przetworów obniża ostrość.
Jednak coś za coś, jakoś trzeba przechować.
Słoiki 135/210ml są ok.
Można jeszcze te po przecierach poniżej 100ki ale dla mnie trochę małe - na 2 razy:)
Pozdrawiam,
Grzesiek
Avatar użytkownika
klopot

ŚWIEŻAK
 
Posty: 8
Dołączył(a): 29 sie 2018, o 18:09
Lokalizacja: Wrocław
Papryki:

Re: Prosty sos - wydłużenie czasu do spożycia

Postprzez qrzak » 17 wrz 2018, o 14:18

Niektóre zielone odmiany smakują trawskiem, spróbuj zanim będziesz ładować do słoików albo spróbuj je "dojrzeć" po zebraniu.
Avatar użytkownika
qrzak

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 146
Images: 176
Dołączył(a): 29 sie 2017, o 18:23
Pochwały: 5
Papryki:


Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości