Marynowanie papryk

Marynowanie papryk

Postprzez Polishteam » 7 maja 2011, o 20:35

Proszę o wpisywanie, jak marynujecie papryki i które odmiany najlepiej się do tego nadają.
Ja zazwyczaj marynuję Cyklony, gdyż mam do nich łatwy dostęp w dużych ilościach.
Roztwór robię 1:1 lub rzadziej 1:2 (ocet winny) oraz łyżkę soli na około 1litr zalewy. Aby papryka nie straciła mocy można zrobić nawet 1:5. Papryczki (po nakłuwane) gotuję krótko co by mi nie zmiękły. Dodaję również marchew oraz czosnek, podgotowany w zalewie około 5 minut. Papryczki potem do słoików, zalewam, chwilę czekam, uzupełniam zalewę, a potem pasteryzuję (chodź nie jest to koniecznością).
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1177
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Marynowanie papryk

Postprzez wolek68 » 9 maja 2011, o 11:30

Marynowana papryka:
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
pare talarków marchewki
1-2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
pół łyżeczki gorczycy
1 szklanka octu spirytusowego 10%
4 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
Marynuje Cyklony,Orkany i Duth Chili.zagotowuje zalewe w garnku,następnie wrzucam tam papryke na chwile.Potem ją przkładam do słoików i zagotowuje ponownie zalewe którą wlewam zaraz do słoików,wlewam po łyżce oliwy i zakręcem.Stawiam do góry dnem i po robocie.Ładnie sie zamyka bez pasteryzacji i nie jest wtedy miękka.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1789
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 9
Papryki:

Re: Marynowanie papryk

Postprzez sic » 11 maja 2011, o 11:14

a ile wam wytrzymuja marynowane papryki?
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 711
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Marynowanie papryk

Postprzez karlos » 11 maja 2011, o 11:15

no ja w piwnicy będę pewnie miał 5-10letnie słodkie papryki :D
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Marynowanie papryk

Postprzez wolek68 » 11 maja 2011, o 13:12

sic napisał(a):a ile wam wytrzymuja marynowane papryki?

No mi od września jak robiłem to tylko 2 słoje zostały tak więc krótko jak u mnie :|
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1789
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 9
Papryki:

Re: Marynowanie papryk

Postprzez wojtekg1987 » 24 sie 2012, o 08:06

witam chciałbym się zapytać czy np naga morich nadaje się do marynowania czy może jest jakiś inny fajny sposób na jej długie przechowywanie tak żeby nie straciła swej ostrości, poza suszeniem oczywiście:):)
Chciałbym prosić o troszkę bardziej szczegółowy opis jak się to wszystko marynuje, tak kroczek po kroczku (jak dla dziecka). Bede to robić pierwszy raz i boje sie że coś popsuję:)
Avatar użytkownika
wojtekg1987

NOWY
 
Posty: 28
Images: 0
Dołączył(a): 14 maja 2012, o 19:04
Papryki:

Re: Marynowanie papryk

Postprzez Syndi » 24 sie 2012, o 15:58

możesz spokojnie marynować n.morich w marynacie podanej przez wolka.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Marynowanie papryk

Postprzez grzesiek1008 » 30 maja 2013, o 08:33

To przepis który dostałem od mamy a ona od swojej siostry ta dostała to od koleżanki z niemiec razem z nasionami jakieś papryczki które są przekazywane wraz z tym przepisem.
Smakują świetnie każdy się nimi zajada ale nie wiem co to za odmiana
Potrzebne składniki:
Liść laurowy
ziele ang
czosnek
cukier
sól
olej
ocet spirytusowy 10%
woda.
Do litrowych słoików pakuje papryczki (są długie i cienkie coś jak cayenne dlatego jeżeli mają być w całości to mniejsze słoiki odpadają)
dorzucam ząbek lub dwa czosnku
listek laurowy
ze dwie kulki ziela ang
i robię zalewe:
1 szkl octu
7 szklanek wody
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
to wszystko mieszam aż się składniki rozpuszczą i zalewam słoiki z papryką a na górę leje łyżkę oleju
zakręcam i pasteryzuje 15min
to tyle :)
Można ją długo przechowywać choć u mnie szybko znika bo jest na stole przy każdej najmniejszej okazji :D
Avatar użytkownika
grzesiek1008

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 164
Images: 61
Dołączył(a): 28 kwi 2013, o 11:37
Lokalizacja: Opole
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Marynowanie papryk

Postprzez karlos » 30 maja 2013, o 09:45

Przepis bardzo dobry, robię z podobnego. Od siebie jeszcze proponuje dodać każdego słoika po 3-5 kulek pieprzu czarnego :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Marynowanie papryk

Postprzez grzesiek1008 » 30 maja 2013, o 11:45

Też o tym myślałem :) spróbuje w tym roku :)
Avatar użytkownika
grzesiek1008

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 164
Images: 61
Dołączył(a): 28 kwi 2013, o 11:37
Lokalizacja: Opole
Pochwały: 1
Papryki:

Następna strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość