Strona 2 z 2

Re: Pasteryzacja sosów

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 07:51
przez grishag3
najważniejsza rada to się wysikać przed robieniem czegokolwiek z papryczek :P

Re: Pasteryzacja sosów

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 21:09
przez spoco
Oj tam, oj tam. Nie ma jak wydłubywać nasiona z nagiej a potem posmyrać się po oku ;-) Na szczęście nadal widzę :-)

Re: Pasteryzacja sosów

PostNapisane: 16 wrz 2016, o 11:47
przez tarzan
Witam, mam problem z pasteryzacją sosów w słoiczkach po przecierze pomidorowym 80g. Mianowicie, wlewam sos do słoiczków, słoiczki wkładam do garnka z woda i gotuje przez 20min (wieczka są wtedy wypukłe), po wyjeciu, połozeniu do góry dnem i ostudzeniu wieczka nadal sprężynują :roll: help

Re: Pasteryzacja sosów

PostNapisane: 16 wrz 2016, o 12:05
przez Kali
Ja jak pasteryzuję nigdy nie odwracam do góry dnem... zawsze zostawiam normalnie słoik. Nigdy nie miałem przypadku żeby sos się zepsuł i spokojnie rok mogą leżeć. Niestety nigdy nie zdarzyło mi się żebym miał jakiś sos lub paprykę dłużej niż rok w piwnicy :) Zawsze je zjadam :P

Jak pasteryzujesz normalne że nakrętka jest wypukła ale jak ostygnie powinna wciągnąć się do środka. Jeśli tego nie zrobi zazwyczaj sprawdzam po ostygnięciu i najwyżej wtedy pstyknie. Jeśli nie pstyka zjadam (albo staram się w pierwszej kolejności :)

Re: Pasteryzacja sosów

PostNapisane: 16 wrz 2016, o 12:15
przez tarzan
Wczoraj próbowałem normalnie kłaść, i to samo co dzisiaj wieczka sprężynuja. Jest to moja pierwsza pasteryzacja, słoiczki byly kupowane nowe z przecierem, czy możliwe jest że powodem może byc za duza ilość sosu w słoiczkach hmm juz sam nie wiem co jest nie tak. Wczoraj pozostawiłem je w tej wodzie co sie gotowały do ostudzenia, dzisiaj po gotowaniu wyjąłem je na zewnątrz i po okolo 12 min do lodówki zeby byla roznica temp i nic to nie dało.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit.........

Wreszcie sie udaje, robie teraz bez gotowania słoiczków. Gotuje sos jeszcze raz, słoiczki wymywam i osuszam, gdy sos juz sie gotuje to opalarką podgrzewam słoiczek :) i do tak nagrzanego słoiczka wlewam gotujący sie sos, zamykam z wyczuciem i stawiam do góry dnem, wieczko po 20min sie wklęsa. Nie wiem dleczego nie wychodzi mi na mokro, moze słoiczki za małe ..

Re: Pasteryzacja sosów

PostNapisane: 5 paź 2017, o 20:18
przez MrSoon
Mi słoiczki 80ml też nie chciało podczas pasteryzacji na mokro wessać, dopiero po pasteryzacji suchej w piekarniku 130 stopni z leciutko dokręconymi wieczkami wessało po wyjęciu. Tylko wieczka te "klik klik" strzelały:) dokręcałem jeszcze w rękawiczkach jak wyjmowałem. Nie dawałem do góry dnem.