Wczoraj próbowałem normalnie kłaść, i to samo co dzisiaj wieczka sprężynuja. Jest to moja pierwsza pasteryzacja, słoiczki byly kupowane nowe z przecierem, czy możliwe jest że powodem może byc za duza ilość sosu w słoiczkach hmm juz sam nie wiem co jest nie tak. Wczoraj pozostawiłem je w tej wodzie co sie gotowały do ostudzenia, dzisiaj po gotowaniu wyjąłem je na zewnątrz i po okolo 12 min do lodówki zeby byla roznica temp i nic to nie dało.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit.........
Wreszcie sie udaje, robie teraz bez gotowania słoiczków. Gotuje sos jeszcze raz, słoiczki wymywam i osuszam, gdy sos juz sie gotuje to opalarką podgrzewam słoiczek
i do tak nagrzanego słoiczka wlewam gotujący sie sos, zamykam z wyczuciem i stawiam do góry dnem, wieczko po 20min sie wklęsa. Nie wiem dleczego nie wychodzi mi na mokro, moze słoiczki za małe ..