Pasteryzacja sosów

Pasteryzacja sosów

Postprzez Ananas » 30 sie 2016, o 21:29

Czy sosy można pasteryzować bez dodatku oleju robiąc to w garnku z wodą?
Avatar użytkownika
Ananas

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 75
Images: 18
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 16:29
Papryki: Jalapeno

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez wolek68 » 31 sie 2016, o 06:27

Doprowadz sos do wrzenia wlewaj w słoiczki i do góry dnem.Pasteryzacja wtedy niepotrzebna.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1789
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 9
Papryki:

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez Ananas » 31 sie 2016, o 07:55

A ile taki sos może wtedy poleżeć? I czy musi przebywać w chłodnym miejscu? Bo w mojej piwnicy jest jakieś 23-24 stopni...
Avatar użytkownika
Ananas

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 75
Images: 18
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 16:29
Papryki: Jalapeno

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez grishag3 » 31 sie 2016, o 08:24

Zależy jak ten sos robisz. Ja osobiście sporo solę, dodaję czosnku i octu- to są składniki które lepiej lub gorzej, ale konserwują. Do tej pory mam sosy sprzed 3-4 lat i nadal są smaczne. Żadnych oznak psucia się.
Avatar użytkownika
grishag3

NOWY
 
Posty: 49
Dołączył(a): 7 wrz 2012, o 13:52
Pochwały: 8
Papryki: Poproszę

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez Ananas » 31 sie 2016, o 09:56

A jeśli chodzi o papryki w zalewie octowej to też można pominąć pasteryzację jeśli zaleje się wrzącą zalewą?
Avatar użytkownika
Ananas

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 75
Images: 18
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 16:29
Papryki: Jalapeno

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez wolek68 » 31 sie 2016, o 12:12

Chili wrzucam do zalewy do garnka jak już się prawie gotuje tak na 1min.Chili pakuje gorące do słoiczków i odrazu zalewam.Więc proces też bez pasteryzacji.

-- 31 sie 2016, o 13:13 --

Ananas napisał(a):A ile taki sos może wtedy poleżeć? I czy musi przebywać w chłodnym miejscu? Bo w mojej piwnicy jest jakieś 23-24 stopni...

U mnie w kuchni w szafce 2 lata stał i nic się nie stało.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1789
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 9
Papryki:

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez xlukaszox » 31 sie 2016, o 12:16

Ja to po prostu odwracałem słoiki do góry nogami i gitara ;) Już 3 lata leżą w szafce w kuchni i się nie zepsuły tylko pamiętaj musisz zrobić to dobrze ;)
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1214
Images: 278
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez Ananas » 31 sie 2016, o 12:46

będę próbował :) najwyżej 5kg papryki pójdzie się... :P
Avatar użytkownika
Ananas

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 75
Images: 18
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 16:29
Papryki: Jalapeno

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez mih000 » 31 sie 2016, o 13:36

Polecam ukisić część ;) moją roczną kiszonkę ostatnio uzupełniłem zbiorami Caroliny i kurde muszę przyznać, że smak jest z dnia na dzień lepszy.
Avatar użytkownika
mih000

CHILIHEAD
 
Posty: 996
Images: 242
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 38
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez Ananas » 31 sie 2016, o 17:28

Jednak najważniejsza rada to nie dotykać twarzy podczas pracy nad papryczkami...

-- 31 sie 2016, o 19:16 --

Skończyłem pierwszą partię. Czy nie będzie przeszkadzać to że papryki nie są całe zanurzone w zalewie? Gdzie przeczytałem że nie powinno zalewać się do końca i tak też zrobiłem. A teraz patrzę że brakuję po jakies 0,5cm żeby zalewa zalała całe papryczki... ogonki wystają
Avatar użytkownika
Ananas

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 75
Images: 18
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 16:29
Papryki: Jalapeno

Następna strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron