Strona 2 z 3

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 22 sie 2017, o 15:41
przez bifu
Ooooo wielkie dzięki. <thumright>

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 22 sie 2017, o 20:17
przez Borys
Ja suszę w suszarce do owoców/grzybów, im dłużej w niższej temperaturze, tym więcej zachowują aromatu (II stopień suszenia 3-4 godziny, potem I stopień kilkanaście godzin)

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 21 sie 2018, o 08:57
przez nonac
No to jeszcze raz odkopię temat;) Powoli zabieram się za suszenie lemon dropów, habanero i naga khorika, bo nie nadążam zjadać. Myślę, że użyję suszarki do warzyw, tylko zastanawiam się czy lepiej wkładać całe i dłużej podsuszyć, czy je pochlastać wstępnie. Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie?

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 21 sie 2018, o 12:53
przez qrzak
Koniecznie je pokrój. W całości Ci nigdy nie wyschną.

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 23 sie 2018, o 22:17
przez Kubeq
Poprzekrawaj na połówki.

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 25 sie 2018, o 10:13
przez nonac
Dzięki, tak zrobię:)

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 12 wrz 2019, o 17:00
przez bendkos
Witam posiadam superhoty do suszenia o raczej grubych sciankach będę to robił w suszarce do ziół warzyw. Posiada ona parę warstw papryk niewiele wiec radzicie ustawić je zaraz od góry przy przy źródle ciepła czy może dalej albo na samym dole? Czas nie jest tak ważny mam prąd za darmo chodzi mi o jakość suszu.

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 12 wrz 2019, o 17:13
przez peterkarol
bendkos napisał(a):Witam posiadam superhoty do suszenia o raczej grubych sciankach będę to robił w suszarce do ziół warzyw. Posiada ona parę warstw papryk niewiele wiec radzicie ustawić je zaraz od góry przy przy źródle ciepła czy może dalej albo na samym dole? Czas nie jest tak ważny mam prąd za darmo chodzi mi o jakość suszu.


Jak jest niewiele, rozłóż tylko na tych warstwach, na których się pomieści. Resztę zdemontuj.
Niepotrzebne warstwy są zbędne, więc po co tracić energię? :roll:

Ja tak robię z grzybami, warzywami i owocami

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 12 wrz 2019, o 17:58
przez bendkos
Dzięki a z doświadczenia po jakim czasie są już suche tzn. kruszą się i nadają do zmielenia?

Re: Jakie i jak suszyć?

PostNapisane: 12 wrz 2019, o 21:02
przez peterkarol
W tym roku pierwszy raz będę suszył chili, ale głównie marynuję.
Jak masz niewielką ilość, to domyślam się, że zmieścisz na 1 max 2 warstwach.

Np. pomidor traci swoją objętość przynajmniej ośmiokrotnie, więc ten czas jest dość długi. Zazwyczaj pomidory rozkładam na wszystkie warstwy, bo są ogólnodostępne, jest ich dużo, ale co pół godziny zamieniam warstwy. Te bardziej suche, kładę dalej od źródła ciepła, te które są wilgotniejsze bliżej.
Z chili pewnie będzie inaczej, bo wody w nich znajduje się mniej.
Sam zaobserwujesz, kiedy będą suche, jak "mak"