Jakie i jak suszyć?

Jakie i jak suszyć?

Postprzez diabelosss » 24 lip 2016, o 18:07

Chcę wszystkie owoce w tym roku suszyć i teraz wiem ze habanerki, pasilla bajio, czy trinidat scorpion i carolina reaper to suszyć tylko dojrzale ale jak najlepiej na sznurku czy układać na czymś? I pytanie co z jalapeno suszyć zielone czy czerwone? Jakie najlepiej?
Avatar użytkownika
diabelosss

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 96
Dołączył(a): 28 gru 2015, o 07:33
Lokalizacja: OLSZTYN
Papryki: lubie wszystkie :)

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez mih000 » 24 lip 2016, o 19:23

bez różnicy jak będziesz suszył musisz tylko uważać, żeby się nie zaczęły gotować tylko podsuszać - ja stosuję temp 75 stopni C. i spiętrzam papryki na sobie, suszą się tak samo efektywnie.

Tutaj dla przykładu wędzenie tegorocznych jalapów na zimno (18kg zapakowane do wędzarni dość ciasno) a następnie suszenie w piekarniku na 75*C i efekt końcowy

11519
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez diabelosss » 24 lip 2016, o 21:44

Dzięki za odpowiedz :)
Myślałem bardziej o suszeniu na słońcu czy tak sie da? Czy lepiej piekarnik albo wędzarnik?
Avatar użytkownika
diabelosss

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 96
Dołączył(a): 28 gru 2015, o 07:33
Lokalizacja: OLSZTYN
Papryki: lubie wszystkie :)

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez Ananas » 25 lip 2016, o 11:25

Są suszarki do suszenia warzyw i owoców. A i mięso można w nich ususzyć :) http://www.clatronic.pl/media/catalog/p ... 51_02a.jpg
Avatar użytkownika
Ananas

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 75
Images: 18
Dołączył(a): 31 maja 2016, o 16:29
Papryki: Jalapeno

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez mih000 » 25 lip 2016, o 13:41

diabelosss napisał(a):Dzięki za odpowiedz :)
Myślałem bardziej o suszeniu na słońcu czy tak sie da? Czy lepiej piekarnik albo wędzarnik?


da się ale musisz trafić na kilka dni mega upalnych, co u nas w PL raczej trudno osiągnąć, wg mnie optymalnym tu jest piekarnik bo poza prądem nic to nie kosztuje i wykorzystujesz cos co juz masz...wieksze ilosci (powiedzmy kilkadziesiat kg) mozna by w domowej suszarni słonecznej ale to trzeba zbudowac (parę godzin roboty)
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez Mr. Ed » 25 lip 2016, o 14:06

Dodałbym jeszcze, że jalapeno nie jest najlepszą odmianą do suszenia z uwagi na gruby miąższ. Uwędzenie i wysuszenie wygląda interesująco, ale najlepiej zjeść świeże, zamarynować, przerobić na sosy, salsy (i zapasteryzować) itp.

(Albo zrób "kowbojskie cukierki" :D):



Ja z własnych zbiorów usunąłem ogonki póki mokre, poprzecinałem papryki na pół (z wyjątkiem najdrobniejszych) i wysuszyłem w podobnej maszynie jak na zdjęciu Kolegi powyżej. Pół dnia i gotowe. Jeśli chcesz odłożyć nasiona na następny sezon, wyjmij je wcześniej, bo suszarka może przegrzać.
.

Wysłane z mojego starego peceta z użyciem palców.

Growbox na białych LED-ach | Growlog 2014 | Growlog 2015 | Growlog 2016 | Growlog 2017
Avatar użytkownika
Mr. Ed

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1024
Images: 380
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 10:47
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 55
Papryki: 2 kilo suszu z ubiegłych sezonów

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez spoco » 7 wrz 2016, o 21:06

Czyli co? Piekarnik 75st. Z termoobiegiem czy bez? Ile czasu trzymać?

PS: zdecydowanie bez termoobiegu i jak na mój gust 75st to za dużo. 50st u mnie daje lepsze efekty, na 75 niektóre papryczki się delikatnie przypalają. Pewnie kwestia piekarnika. Tak czy siak piekarnik to kiepska opcja na następny raz zdecydowanie zainwestuję w suszarkę jak wyżej.
Avatar użytkownika
spoco

NOWY
 
Posty: 38
Dołączył(a): 23 cze 2013, o 00:23
Lokalizacja: Gda
Papryki: Ostre ;)

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez solymr » 9 wrz 2016, o 21:12

Ja dziś wystawiłem na słońce habanero brown (od Sierry) i wieczorem lekko się wybileliły
https://drive.google.com/open?id=1xult2TozQGY9wRVC7h_475S_8YfHhTU3BA

Ja rozumiem, że słońce utleniania barwniki ale by aż tak?
Czy to normalne?

Edycja: poprawiony link
Ostatnio edytowano 22 sie 2017, o 13:27 przez solymr, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
solymr

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 602
Images: 222
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 11:38
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 20
Papryki: 7 pot Katie White F2,7 Pot Primo,Dorset Naga,Scotch Brain,Orange Bleeder

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez bifu » 22 sie 2017, o 12:56

Za dwa tygodnie minie rok od ostatniego postu solymr'a, więc mocno trąca już ogrzewanym kotletem, no ale ........
Ostatnimi czasy coraz więcej papryk się u mnie wybarwia i pasuje je jakoś zagospodarować.
Część zamroziłem w pudełeczkach plastikowych, część poszło do słoików w zalewę ( jalapeno, cayenne, piripiri, cheyenne, ), trochę rozwiesiłem na żyłce i schną ( baaaardzo powoli ) na zewnątrz. Niemniej jednak na krzakach wisi jeszcze tego parę kilo, a że lubię ostrą paprykę w postaci proszku muszę zebrane jagody jakoś ususzyć. Wersja schnięcia na zewnątrz może i dobra, ale opornie to idzie ze względu na coraz niższe temperatury a lepiej nie będzie :evil: .
W wątku powyżej chłopaki wspominają o piekarniku, i sam skłaniam się ku temu rozwiązaniu bo chyba jedyne szybkie jakie jest "pod ręką".
Nigdy tego jeszcze nie praktykowałem, ale podejrzewam, że szybciej wyschną jak je przekroję przynajmniej na pół.
Najważniejszą sprawą jest chyba jednak wysokość temperatury na jaką ustawić piekarnik, ażeby nie spier...........ć wsadu paprykowego :mrgreen: :?:
Macie jakieś doświadczenia z suszeniem w piekarniku :?: Mianowicie jak długo trwa taki proces i czy nie lepiej suszyć etapami ( co dzień po trochu ) :?:
Avatar użytkownika
bifu

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 99
Images: 208
Dołączył(a): 22 lip 2016, o 11:34
Lokalizacja: Ropczyce
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Jakie i jak suszyć?

Postprzez solymr » 22 sie 2017, o 13:20

ja zakupiłem sobie suszarkę do grzybów/owoców :)
a jeśli chodzi o piekarnik to są różne szkoły, np.:
- 5h w 65 st C
- 2h w 50st, 1h w 60st i 1h w 70 st
Czas zależy od ilości, wilgotności a przekrojone ususzą się szybciej.
Avatar użytkownika
solymr

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 602
Images: 222
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 11:38
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 20
Papryki: 7 pot Katie White F2,7 Pot Primo,Dorset Naga,Scotch Brain,Orange Bleeder

Następna strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości