Strona 1 z 1

Od czego zacząć

PostNapisane: 13 paź 2015, o 14:45
przez Rozan
Hej,

Jestem nowy na forum, a przynajmniej nowo zarejestrowany bo przeglądam już od jakiegoś czasu ;) Piszę w "poradach" bo liczę właśnie na poradę od was. Zajadam się kapsą już od paru ładnych lat - zaczęło się od ostrych ketchupów, potem jakieś marketowe sosy, następnie zwykłe tabasco a teraz od około 2 lat tabasco habanero. Tutaj się zatrzymałem w rozwoju bo nic ostrzejszego na półkach zwykłych marketów znaleźć nie mogłem. Z biegiem czasu również i ten sosik stracił dla mnie "kopa" więc postanowiłem iść dalej. Znalazłem sklepik internetowy ostrakuchnia.pl i zastanawiam się jaki powinien być kolejny etap w moim rozwoju :D Który sos będzie zauważalnie ostrzejszy od tabasco habanero ale znowu nie tak ostry, żebym sobie z nim nie poradził. Zaznaczę tylko, że takie całe habanero zużywam na około 3-4 duże kebaby albo na około 2 duże pizze.

Liczę na was! :-P

Re: Od czego zacząć

PostNapisane: 13 paź 2015, o 15:09
przez CATALAYA
Witaj.
Zacznij od uzupełnienia swojego profilu <thumright>
Powiadasz, że marketowe sosy już nie robią na Tobie wrażenia. To normalny etap w życiu każdego chiliheada. Kolejny to rejestracja na naszym forum. I tutaj dopiero wypłyniesz na szeroki przestwór oceanu, który nazywa się capsouzależnieniem. Znajdziesz tu zaspokojenie swoich wszelkich fantazji związanych z <chili>
Moim ulubionym sosem jest Mad Dog Inferno. Bardzo aromatyczny, smaczny i niezmiernie wydajny, na początku, potem dawki się zwiększają i wchodzisz na wyższy level 8-)
Jednak największą satysfakcję daje zerwanie jagody z krzaka, który wyrósł z pozyskanego i osobiście zasadzonego nasiona. Wybór rodzajów <chili> jest oszałamiający. A sezon wysiewu zbliża się wielkimi krokami. Ja wysiewam w listopad/grudzień. Są maniacy, którym już coś tam rośnie. Nasiona możesz pozyskać w dziale sprzedam. Jeszcze raz witam na forum i życzę powodzenia we wchodzeniu na kolejne poziomy aż do uzyskania statusu CHILIHEAD. Osiągnij go , noś z dumą zagryzając kanapeczki Bhut Jolokią lub Trinidan Scorpion Morougą 8-)

Re: Od czego zacząć

PostNapisane: 13 paź 2015, o 15:44
przez Robcyk
Jak smakował ci Tabasco Habanero, to powinnien posmakować Blairs After Death. Ja polecam. Dobry sos( lepszy w smaku niż Tabasco Habanero chociaz troszkę octowy ale sporo mniej niż Tabasco) i na pewno dasz sobie z nim radę. Mad Dog Inferno też smaczny ale już sporo bardziej pali mordę i nie każdemu pasuje posmak. BAD polecam szczerze. <chili> :)

Re: Od czego zacząć

PostNapisane: 13 paź 2015, o 15:50
przez Rozan
Widzę, że rzucasz mnie od razu na głęboką wodę :D Sam myślałem bardziej o czymś pokroju 100% Pain, bo to chyba jest tylko troszkę mocniejsze od habanero. No ale przyszedłem tu po radę i ją otrzymałem więc zaufam doświadczeniu i zamówię Mad Dog Inferno :D

Co do krzaczków to tak - sam o tym myślałem, nawet coś na ten temat czytałem ale po pierwsze nigdy w życiu nie hodowałem nawet kwiatków i boje się, że sobie zwyczajnie nie poradzę, po drugie mieszkam w małej kawalerce i nie wiem czy to wystarczy (nie trzeba mieć jakiegoś ogródka?).

Profil uzupełniony - chyba, że czegoś nie zauważyłem ;)

Dzięki za pomoc!


Edit:

Robcyk, nie zauważyłem Twojego postu. Już zamówiłem Inferno, więc będę musiał się z nim zmierzyć ;) Co do posmaku octu - to właśnie przeszkadza mi w Tabasco najbardziej, ale nie wybrzydzałem, bo nic ostrzejszego znaleźć nie potrafiłem.

Re: Od czego zacząć

PostNapisane: 13 paź 2015, o 15:58
przez Robcyk
Mad Dog Inferno jest sporo ostrzejszy niż Blairs After Death. BAD jest moim zdaniem tak 4 razy ostrzejszy niż Tabasco Habanero. MDI jest sporo gęstsze niz typowe sosy. Trudniej się aplikuje ale i trudniej przedawkować :D . W każdym bądź razie powinieneś być zadowolony z wyboru obojętnie którego z tych 2 sosów. Popatrz jeszcze na Nareo.pl może tam lepsza cena się trafić <chili>