Strona 1 z 1

Niedojrzałe papryki-które można jeść i jak?

PostNapisane: 22 lip 2015, o 09:35
przez remixxx
Zaczyna się intensywne owocowanie na krzakach, więc na pewno nie jestem jedyny, który nie może się doczekać pełnej dojrzałości owoców. ;) Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych:
jakie odmiany można konsumować w wersji "zielonej". Na pewno jalapeno w różnej postaci czy pimentes de padron smażone w oliwie. Ale czy jakieś jeszcze próbowaliście na surowo lub po obróbce?
Próbowałem część z moich odmian, ale w wersji surowej to raczej średnio dobre. No ale żal wyrzucać tych co spadły (przypadkiem lub celowo), a raczej nie dojrzeją na tym etapie poza krzakiem... :(
Z drugiej strony pomidory niedojrzałe są z lekka trujące na surowo ... :!:

Re: Niedojrzałe papryki-które można jeść i jak?

PostNapisane: 22 lip 2015, o 10:28
przez Mr. Ed
Chyba większość. Najostrzejsze kuchnie świata chętnie używają zielonej chili:

- w Tajlandii niedojrzałe papryczki odmiany Red Thai są powszechnie stosowane do robienia mieszanek przyprawowych (pasta curry) i garnirowania gotowych potraw. W zastępstwie można też użyć Bird's eye.
- w Bangladeszu zielona Bhut Jolokia jest popularną i cenioną przekąską, jedzoną na surowo z garstką ryżu.
- w Bhutanie narodową potrawą jest Ema Datsi - dosłownie "chili z serem", robiona również z zielonych papryczek (choć niekoniecznie).
- w Indiach zielone chili jest równie popularne.

Re: Niedojrzałe papryki-które można jeść i jak?

PostNapisane: 22 lip 2015, o 15:37
przez remixxx
Mr. Ed napisał(a):Chyba większość. Najostrzejsze kuchnie świata chętnie używają zielonej chili:

- w Tajlandii niedojrzałe papryczki odmiany Red Thai są powszechnie stosowane do robienia mieszanek przyprawowych (pasta curry) i garnirowania gotowych potraw. W zastępstwie można też użyć Bird's eye.
- w Bangladeszu zielona Bhut Jolokia jest popularną i cenioną przekąską, jedzoną na surowo z garstką ryżu.
- w Bhutanie narodową potrawą jest Ema Datsi - dosłownie "chili z serem", robiona również z zielonych papryczek (choć niekoniecznie).
- w Indiach zielone chili jest równie popularne.


Dzięki za cenne informacje!

Pytanie tylko czy dotyczy to wszystkich odmian, czy właśnie wybranych? jedząc na surowo to niektóre są o.k. a niektóre nie do zjedzenia (smak).

Re: Niedojrzałe papryki-które można jeść i jak?

PostNapisane: 22 lip 2015, o 16:11
przez Mr. Ed
remixxx napisał(a):jedząc na surowo to niektóre są o.k. a niektóre nie do zjedzenia (smak).


I właśnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :D

Jeśli smaczne to szamaj, jeśli nie do zjedzenia to zaczekaj aż się wybarwią. Zieloną papryką struć się chyba nie da.

Re: Niedojrzałe papryki-które można jeść i jak?

PostNapisane: 22 lip 2015, o 16:31
przez remixxx
Zerwę niedojrzałą, a potem żal wyrzucić. ;)