Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez y20 » 23 maja 2015, o 00:49

Witam!
Jako, że jestem nowym użytkownikiem forum chciał bym się przywitać

Witam! :)


Od dłuższego czas poszukuje bardziej łagodnej konserwowej papryczki jalapeño tej w puszkach 3kg.
Czy ktoś z forumowiczów może polecić mi producenta który robi właśnie taką łagodniejszą wersję tego przysmaku?
Avatar użytkownika
y20

ŚWIEŻAK
 
Posty: 3
Dołączył(a): 23 maja 2015, o 00:40
Papryki: Jalapeño

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez LaTeX » 23 maja 2015, o 13:22

Koniecznie to musi byc jalapeno? Bo jak nie, to się znajdą jakieś almowe cherry czy coś podobnego.

Tapatalk - wybaczcie bledy.
Obrazek
Avatar użytkownika
LaTeX

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 69
Images: 3
Dołączył(a): 17 lut 2012, o 20:24
Papryki:

Re: Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez Sargento Garcia » 23 maja 2015, o 21:28

y20 napisał(a):Witam!
Jako, że jestem nowym użytkownikiem forum chciał bym się przywitać

Witam! :)


Od dłuższego czas poszukuje bardziej łagodnej konserwowej papryczki jalapeño tej w puszkach 3kg.
Czy ktoś z forumowiczów może polecić mi producenta który robi właśnie taką łagodniejszą wersję tego przysmaku?


Widziałem ostatnio w osiedlowym warzywniaku konserwowanego bella. Prawdziwy szatan w puszce 2,25kg porównywalny mocą z BARDZO łagodnymi paprykami jalapeño.

Autor postu otrzymał pochwałę
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez y20 » 24 maja 2015, o 23:31

No właśnie chcę konkretnie jalapeno , nie mówię, że chcę łagodne, ale takie które da się jeść do wszystkiego, i nie pieką dwa razy <chili>
Czyli takie które w skali scoville’a 2500-8000 będą miały ostrość w dolnym zakresie czyli powiedzmy 3000-4000
Avatar użytkownika
y20

ŚWIEŻAK
 
Posty: 3
Dołączył(a): 23 maja 2015, o 00:40
Papryki: Jalapeño

Re: Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez LaTeX » 27 maja 2015, o 02:09

To ciężko coś polecić. Nie do końca też rozumiem pierwsze zdanie składowe z wypowiedzi o skali Scoville'a, ale nie ważne.

Wracając do tematu, dlaczego szukasz łagodniejszych?
Marynowane jalapki mają taką ostrość, że większość ludzi szybko się do niej przyzwyczaja (czasami i po 1 papryczce).
Może jak dasz nam znać, to znajdziemy jakieś inne rozwiązanie?

Tapatalk - wybaczcie bledy.
Obrazek
Avatar użytkownika
LaTeX

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 69
Images: 3
Dołączył(a): 17 lut 2012, o 20:24
Papryki:

Re: Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez y20 » 17 cze 2015, o 23:36

Dzięki za odpowiedź.

Ogólnie lubię ostrze potrawy jednak bez przesady, jeśli chodzi o ostrość tej papryczki to spotkałem się już z marynowanym (konserwowym) jalapeno dość łagodnym którym chętnie zastąpiłem ogórka kiszonego w potrawach (ot taki pikantny ogórek tylko o niebo lepszym smaku). Jednak ostatnie dwa razy trafiłem na takie jalapeno które były naprawdę ostre po zjedzieniu powiedzmy 20 plasterków (krążków) do obiadu po prostu bolał mnie żołądek natomiast tych łagodniejszych potrafiłem i 50 czy 60 krążków zjeść.

Co do skali pikantności wyczytałem, że dla jalapeno zawiera się w zakresie od 2500 do 8000 dlatego właśnie napisałem, że chciał bym takie około 4000 :)

Są takowe np na portalu allegro ale niestety kupowałem je w różnych odstępach czasu i nie pamiętam już która to puszka była tą łagodniejszą, a kiedy pytam sprzedawców to oczywiście albo nie mają pojęcia albo też twierdzą, że są bardzo pikantne.

Mam nadzieję, że choć trochę wyjaśniłem o co mi chodzi.
Avatar użytkownika
y20

ŚWIEŻAK
 
Posty: 3
Dołączył(a): 23 maja 2015, o 00:40
Papryki: Jalapeño

Re: Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez CATALAYA » 18 cze 2015, o 06:08

Jedz ostrości regularnie a podniesie się Tobie próg odporności na ból i zanim się obejrzysz będziesz sadził Bhut Jolokię i Morougi :D

Z drugiej strony jeśli po Jalapach konserwowych w małych ilościach boli cię żołądek to może ten sport nie jest dla Ciebie :?
Avatar użytkownika
CATALAYA

CHILIHEAD
 
Posty: 708
Images: 180
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 18:19
Lokalizacja: Jabłonna k. Legionowa
Pochwały: 11
Papryki: Nowy sezon to nowe wyzwania

Re: Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez JaroBot » 18 cze 2015, o 20:01

Niestety niektóry tak mają że ostrości im szkodzą. W zeszłym sezonie wziąłem do pracy rocotto czyli żaden hot a dla większości na tym forum zwykłą słodka papryka :) kolega tylko przegryzł kawałek, momentalnie dostał ślinotoku i czkawki pobladł itp. Chłopak narobił mi strachu a podkreślę tylko przegryzł nie żuł i połkną.
Swoją drogą czy na pewno to jalapeno po którym Cię żołądek boli? Jalapeno to jednak mało ostra odmiana nawet do zwykłych śmiertelników. Ale trenuj u mnie po kawałku habanero uszy się zatykają :)
Avatar użytkownika
JaroBot

NOWY
 
Posty: 28
Dołączył(a): 8 lut 2014, o 19:36
Papryki:

Re: Łagodniejsza Jalapeño (konserwowa)

Postprzez Kali » 24 lip 2015, o 09:44

moim zdaniem gość jako nowicjusz zjadając ok 50 plastrów jalapów może nabawić podwójnego gazu :)
jak jest zbyt ostre to nie jedz i tyle albo znajdz inna paprykę mniej ostrą (kup, lub sam weź się za uprawę)
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 266
Images: 112
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...


Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

cron