Strona 1 z 1

Najlepsze gatunki do wędzenia, zalewy octowej, nadziewania,

PostNapisane: 20 kwi 2015, o 19:43
przez GregKrak
Jakie gatunki papryk najczęściej stosujecie do:
1. wędzenia
2. zalewy octowej do słoików
3. nadziewania farszem ( słodka lub mało ostra )
4. suszenie

Odmian papryk jak sami wiecie są setki ( jak nie tysiące ) i trudno mi na początku wybrać odpowiednie gatunki papryk z przeznaczeniem na powyższe zastosowanie .

Re: Najlepsze gatunki do wędzenia, zalewy octowej, nadziewan

PostNapisane: 20 kwi 2015, o 19:45
przez xlukaszox
1.Jalapeno
2.Jalapeno,cayenne
3.Jalapeno,Cherry chili, Poblano
4. Hoty ;)

Re: Najlepsze gatunki do wędzenia, zalewy octowej, nadziewan

PostNapisane: 20 kwi 2015, o 20:02
przez GregKrak
xlukaszox napisał(a):1.Jalapeno
2.Jalapeno,cayenne
3.Jalapeno,Cherry chili, Poblano
4. Hoty ;)


Dzięki za odpowiedź :)
W jakiej temperaturze i jak długo wędzisz Jalapeno ? Przed wędzeniem osuszasz papryczki czy dajesz prosto z krzaka ? W wędzarni osuszasz - jeśli tak to w jakiej temperaturze i jak długo ?
Napisz cały proces jak postępujesz z papryką przed, podczas i po wędzeniu - temperatura, czas, dym gęsty, itd.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)

Re: Najlepsze gatunki do wędzenia, zalewy octowej, nadziewan

PostNapisane: 20 kwi 2015, o 20:23
przez xlukaszox
GregKrak napisał(a):
xlukaszox napisał(a):1.Jalapeno
2.Jalapeno,cayenne
3.Jalapeno,Cherry chili, Poblano
4. Hoty ;)


Dzięki za odpowiedź :)
W jakiej temperaturze i jak długo wędzisz Jalapeno ? Przed wędzeniem osuszasz papryczki czy dajesz prosto z krzaka ? W wędzarni osuszasz - jeśli tak to w jakiej temperaturze i jak długo ?
Napisz cały proces jak postępujesz z papryką przed, podczas i po wędzeniu - temperatura, czas, dym gęsty, itd.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)


Przed wędzeniem kroje papryki na połówki (nie wszystkie) i nawlekam je na specjalną nitkę do wędzenia ;)

Jeżeli chodzi o wędzenie Jalapeno to po zerwaniu zawsze kładę je do lodówki następnie po paru dniach idą do wędzenia.Jeżeli chodzi o temperaturę w wędzarce to nie wiem tak żeby ich nie spalić ogniem tzn. nie dopuścić żeby w jakikolwiek sposób dostawał się do środka ogień z paleniska tylko utrzymywać gęsty dym, co do czasu wędzenia to tak z min 5-6godzin zależy wszystko od wędzarki i od techniki utrzymania temperatury, trzeba co trochę sprawdzać próbować tak żeby były chrupkie (mi takie najbardziej smakują wręcz później łatwiej się mieli na puder).

Po uwędzeniu wszystko wrzucam do miski i czekam na ostygnięcie Chipotle potem zamykam je od razu do słoika i w sumie to koniec ;)

Taka mała fotorelacja

http://chilihead.pl/viewtopic.php?f=10&t=3708

Spoiler: