Marynowanie w całości

Marynowanie w całości

Postprzez pacpaw » 24 lut 2015, o 17:03

Cześć,

Po wczorajszej promocji marketowej 0,99gr/kg pepperoni (sic!) dzisiaj zamierzam to marynować. O ile temat marynowania plasterków mam obczajony do marynowanych papryk mam pytanie. Czy wrzuca się je nienaruszone czy też robimy jakieś otworki, aby zalewa dostała się do wnętrza papryki. Macie może jakieś sprawdzone zalewy?
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Marynowanie w całości

Postprzez Psyhe » 24 lut 2015, o 17:31

Ja nakłuwałem igłą ;)
Co do przepisu to Obrazek viewforum.php?f=7
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Marynowanie w całości

Postprzez Dziunia87 » 24 lut 2015, o 18:13

Ja nakłuwałam widelcem, tak szło szybciej a dziurek po zamarynowaniu i tak nie było widać :)
Avatar użytkownika
Dziunia87

ROZGADANY
 
Posty: 390
Dołączył(a): 10 wrz 2014, o 22:08
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 14
Papryki:

Re: Marynowanie w całości

Postprzez pacpaw » 24 lut 2015, o 18:34

czyli jednak nakłuwać.

Wielkie dzięki za pomoc <chili> .

Zabieram się za weki :)
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Re: Marynowanie w całości

Postprzez tomaszek » 24 lut 2015, o 22:11

Ja od kilku sezonów korzystam z tego przepisu: http://www.mytaste.pl/click/index/39176 ... ogspot.com wychodzą doskonałe.
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: Marynowanie w całości

Postprzez pacpaw » 24 lut 2015, o 22:43

Poczytałem wskazane linki i zrobiłem luźnego miksa z przepisów na papryki kandyzowane http://chilihead.pl/viewtopic.php?f=6&t=1901 oraz http://whenangelscook.com/pickled-pepperoncini-without-canning/
Z 1kg:
1. Ponakuwałem widelcem.
2. Do każdego słoika włożyłem po rozgniecionym 1-2 ząbkach czosnku i 1-2 liściach laurowych. Poupychałem papryczki.
3. Zalewa: 4 szklanki wody
6 szklanek octu jabłkowego
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
1 łyżka kolendry
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 łyżka pieprzu kolorowego
4. Zagotowałem bez octu. Następnie wlałem ocet i doprowadziłem do wrzenia.
5. Przestawiłem na najmniejszy palnik i trzymając na wolnym ogniu i chochelką zalewałem papryczki.
6. Słoiki zakręciłem i na 10 minut do piekarnika. Piekarnik nakręciłem na 90 stopni.
7. Słoiki sobie teraz stoją i stygną w piekarniku do jutra, aż je wyjmę ;)

Zostało mi jeszcze jakieś 600g papryk poupychane w słoikach, także jutro zrobię zalewę z tego mytaste.
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Re: Marynowanie w całości

Postprzez Kali » 4 mar 2015, o 11:43

wg mnie jak papryka nie jest nie wiadomo jak gruba czy coś to nie ma potrzeby nakłuwania...
ja marynując habanero white nie robiłem dziurek bo mi się nie chciało patrząc na ilość w słoiku :)
marynata i pasteryzacja i papryki same pociągną miksturkę :P

Mogę się mylić bynajmniej ja nie miałem problemów :) <salut>
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 266
Images: 112
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...


Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości