Strona 1 z 1

Marynowanie w całości

PostNapisane: 24 lut 2015, o 17:03
przez pacpaw
Cześć,

Po wczorajszej promocji marketowej 0,99gr/kg pepperoni (sic!) dzisiaj zamierzam to marynować. O ile temat marynowania plasterków mam obczajony do marynowanych papryk mam pytanie. Czy wrzuca się je nienaruszone czy też robimy jakieś otworki, aby zalewa dostała się do wnętrza papryki. Macie może jakieś sprawdzone zalewy?

Re: Marynowanie w całości

PostNapisane: 24 lut 2015, o 17:31
przez Psyhe
Ja nakłuwałem igłą ;)
Co do przepisu to Obrazek viewforum.php?f=7

Re: Marynowanie w całości

PostNapisane: 24 lut 2015, o 18:13
przez Dziunia87
Ja nakłuwałam widelcem, tak szło szybciej a dziurek po zamarynowaniu i tak nie było widać :)

Re: Marynowanie w całości

PostNapisane: 24 lut 2015, o 18:34
przez pacpaw
czyli jednak nakłuwać.

Wielkie dzięki za pomoc <chili> .

Zabieram się za weki :)

Re: Marynowanie w całości

PostNapisane: 24 lut 2015, o 22:11
przez tomaszek
Ja od kilku sezonów korzystam z tego przepisu: http://www.mytaste.pl/click/index/39176 ... ogspot.com wychodzą doskonałe.

Re: Marynowanie w całości

PostNapisane: 24 lut 2015, o 22:43
przez pacpaw
Poczytałem wskazane linki i zrobiłem luźnego miksa z przepisów na papryki kandyzowane http://chilihead.pl/viewtopic.php?f=6&t=1901 oraz http://whenangelscook.com/pickled-pepperoncini-without-canning/
Z 1kg:
1. Ponakuwałem widelcem.
2. Do każdego słoika włożyłem po rozgniecionym 1-2 ząbkach czosnku i 1-2 liściach laurowych. Poupychałem papryczki.
3. Zalewa: 4 szklanki wody
6 szklanek octu jabłkowego
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
1 łyżka kolendry
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 łyżka pieprzu kolorowego
4. Zagotowałem bez octu. Następnie wlałem ocet i doprowadziłem do wrzenia.
5. Przestawiłem na najmniejszy palnik i trzymając na wolnym ogniu i chochelką zalewałem papryczki.
6. Słoiki zakręciłem i na 10 minut do piekarnika. Piekarnik nakręciłem na 90 stopni.
7. Słoiki sobie teraz stoją i stygną w piekarniku do jutra, aż je wyjmę ;)

Zostało mi jeszcze jakieś 600g papryk poupychane w słoikach, także jutro zrobię zalewę z tego mytaste.

Re: Marynowanie w całości

PostNapisane: 4 mar 2015, o 11:43
przez Kali
wg mnie jak papryka nie jest nie wiadomo jak gruba czy coś to nie ma potrzeby nakłuwania...
ja marynując habanero white nie robiłem dziurek bo mi się nie chciało patrząc na ilość w słoiku :)
marynata i pasteryzacja i papryki same pociągną miksturkę :P

Mogę się mylić bynajmniej ja nie miałem problemów :) <salut>