Strona 2 z 2

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

PostNapisane: 23 lip 2014, o 12:19
przez horus
Spróbuję w moździerzu rozetrzeć.

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

PostNapisane: 25 lip 2014, o 20:21
przez horus
Ewolucja?
Dodałem do sosu dwa świeże habanerki z tej samej partii co poprzednio i, o dziwo, nie ma zapachu bejcy. Podsmażyłem je na maśle, może to dlatego?

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

PostNapisane: 18 wrz 2017, o 12:11
przez Michcio42
Odgrzeję temat, bo i mi bardzo przeszkadza bejca :evil: cholerstwo się silnie ujawnia przy obróbce termicznej podczas produkcji sosu :cry: haby na surowo uwielbiam (kanapki, upgrade kebaba <thumright> ) i taki ich smak mi odpowiada.
Macie jakieś sposoby na minimalizację bejcówy w sosie habanero? Przychodzą mi do głowy takie pomysły:
1. Ugotować bazę sosu z innymi warzywami/paprykami, a po ostudzeniu dodać zmielone na zimno habanery, a słoików nie wekować ani pasteryzować.
lub
2. Do gorącej bazy wrzucić wysuszone, sproszkowane haby.
albo
3. Może jakiś ekstrakt?
Co o tym sądzicie? Mam dość spore zapasy habów i nie uwierzę, że nie będzie z nich pysznych (odbejconych) produktów na ciepło <chili>

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

PostNapisane: 18 wrz 2017, o 13:09
przez mih000
Dla mnie bejca jest odczuwalna bardziej na surowo...hmm

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

PostNapisane: 18 wrz 2017, o 14:18
przez SkArthur
mih000 napisał(a):Dla mnie bejca jest odczuwalna bardziej na surowo...hmm


Dla mnie to samo. Ja tak srednio przepadam za habanero na surowo na kanapce ale ostatnio dodawałem do sosu BBQ jak robiłem i wyszedł mega dobry (bejca jest ale bardzo lekko)

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

PostNapisane: 18 wrz 2017, o 15:53
przez Michcio42
mih000 napisał(a):Dla mnie bejca jest odczuwalna bardziej na surowo...hmm


Jestem zaskoczony, może to kwestia moich papryk (tacki z kauflanda)? Wszelakie sosy z nimi walą kwasem potwornie.
Niedawno dostałem też habanero red od kolegi korkorra, znacznie mniejsze od innych, średnica ok. 15mm. Od nich z kolei zalatuje bejcą już po przekrojeniu, może akurat ustąpi po gotowaniu tak jak piszecie... Jutro dostanę białe habanero od sierry i zobaczę jak te się zachowają.

Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka