Jak zminimalizować zapach habanero?

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

Postprzez horus » 23 lip 2014, o 12:19

Spróbuję w moździerzu rozetrzeć.
Avatar użytkownika
horus

ŚWIEŻAK
 
Posty: 8
Dołączył(a): 21 lip 2014, o 09:32
Lokalizacja: Słupsk
Papryki: jalapenio, hungarian, habanero chocolate, lemon, red

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

Postprzez horus » 25 lip 2014, o 20:21

Ewolucja?
Dodałem do sosu dwa świeże habanerki z tej samej partii co poprzednio i, o dziwo, nie ma zapachu bejcy. Podsmażyłem je na maśle, może to dlatego?
Avatar użytkownika
horus

ŚWIEŻAK
 
Posty: 8
Dołączył(a): 21 lip 2014, o 09:32
Lokalizacja: Słupsk
Papryki: jalapenio, hungarian, habanero chocolate, lemon, red

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

Postprzez Michcio42 » 18 wrz 2017, o 12:11

Odgrzeję temat, bo i mi bardzo przeszkadza bejca :evil: cholerstwo się silnie ujawnia przy obróbce termicznej podczas produkcji sosu :cry: haby na surowo uwielbiam (kanapki, upgrade kebaba <thumright> ) i taki ich smak mi odpowiada.
Macie jakieś sposoby na minimalizację bejcówy w sosie habanero? Przychodzą mi do głowy takie pomysły:
1. Ugotować bazę sosu z innymi warzywami/paprykami, a po ostudzeniu dodać zmielone na zimno habanery, a słoików nie wekować ani pasteryzować.
lub
2. Do gorącej bazy wrzucić wysuszone, sproszkowane haby.
albo
3. Może jakiś ekstrakt?
Co o tym sądzicie? Mam dość spore zapasy habów i nie uwierzę, że nie będzie z nich pysznych (odbejconych) produktów na ciepło <chili>
Avatar użytkownika
Michcio42

NOWY
 
Posty: 19
Images: 8
Dołączył(a): 25 lip 2017, o 15:52
Papryki:

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

Postprzez mih000 » 18 wrz 2017, o 13:09

Dla mnie bejca jest odczuwalna bardziej na surowo...hmm
Avatar użytkownika
mih000

CHILIHEAD
 
Posty: 996
Images: 242
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 38
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

Postprzez SkArthur » 18 wrz 2017, o 14:18

mih000 napisał(a):Dla mnie bejca jest odczuwalna bardziej na surowo...hmm


Dla mnie to samo. Ja tak srednio przepadam za habanero na surowo na kanapce ale ostatnio dodawałem do sosu BBQ jak robiłem i wyszedł mega dobry (bejca jest ale bardzo lekko)
Avatar użytkownika
SkArthur

NOWY
 
Posty: 49
Images: 20
Dołączył(a): 31 sie 2017, o 17:45
Lokalizacja: Wroclaw
Papryki: Habanero, Jalapeno i dwie nijakie nazwane jako "Ostra papryka"

Re: Jak zminimalizować zapach habanero?

Postprzez Michcio42 » 18 wrz 2017, o 15:53

mih000 napisał(a):Dla mnie bejca jest odczuwalna bardziej na surowo...hmm


Jestem zaskoczony, może to kwestia moich papryk (tacki z kauflanda)? Wszelakie sosy z nimi walą kwasem potwornie.
Niedawno dostałem też habanero red od kolegi korkorra, znacznie mniejsze od innych, średnica ok. 15mm. Od nich z kolei zalatuje bejcą już po przekrojeniu, może akurat ustąpi po gotowaniu tak jak piszecie... Jutro dostanę białe habanero od sierry i zobaczę jak te się zachowają.

Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
Michcio42

NOWY
 
Posty: 19
Images: 8
Dołączył(a): 25 lip 2017, o 15:52
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron