Chipotle - jak wędzić?

Chipotle - jak wędzić?

Postprzez rzukov » 9 maja 2014, o 10:24

Z uwagi na to, że moje Jalapeno powoli wykluwają się z kwiatów - chciałbym się was poradzić w kwestii wędzenia takowych. Poprosiłbym o jakieś podstawowe kroki do prawidłowego wędzenia papryk.
"Wędzarnię" domowej roboty mam już od kilku lat więc pozostaje mi tylko dowiedzieć się jak przygotować papryczki do wędzenia:
1. Wędzić czerwone czy zielone Jalapeno?
2. Jak długo powinno się je wędzić?
3. Czy papryczki muszą byc uprzednio jakoś przygotowane (np. przeleżeć noc w zalewie jakiejś?)
4. Co z nimi zrobić po wędzeniu? Suszyć? Marynować? Zjeść? ;)

dzięki z góry za sugestie...
Avatar użytkownika
rzukov

ŚWIEŻAK
 
Posty: 5
Dołączył(a): 31 sty 2012, o 13:27
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Chipotle - jak wędzić?

Postprzez Psyhe » 9 maja 2014, o 10:47

Możesz wędzić i takie i takie,osobiście preferuję czerwone bo po prostu bardziej mi smakują
Papryki proponuję rozkroić na "krzyż" jak na zdjęciu tak aby dym mógł dotrzeć do wewnątrz
Takie papryki w dymie o temp. około 50-60 wędzą się około 6-8 godzin
Trzeba je potem i tak dosuszyć w ciepłym miejscu (górna część papryki gdzie jest gniazdo nasienne może być jeszcze surowa)
Oprócz rozkrojenia nie trzeba ich jakoś specjalnie przygotowywać
Możesz je potem w łapach rozetrzeć i mieć posypkę albo wrzucić do zupy, no możliwości jest naprawdę wiele
Ja wkładam 2-3 sztuki do małych słoików (musztarda) i zalewam ulubionym sosem własnej roboty, sos nabierze specyficznego aromatu wedzonki
Papryka zaś będzie miękka i pyszna <chili>
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Chipotle - jak wędzić?

Postprzez rzukov » 9 maja 2014, o 11:13

Właśnie o taką poradę mi chodziło... dzięki wielkie! :)

a co do sosu...możesz zdradzić przepis? (jeśli to nie jakaś tajna receptura)
Avatar użytkownika
rzukov

ŚWIEŻAK
 
Posty: 5
Dołączył(a): 31 sty 2012, o 13:27
Papryki:

Re: Chipotle - jak wędzić?

Postprzez Psyhe » 9 maja 2014, o 11:17

Póki co receptura była tajna ;)
Aczkolwiek zamieszczę ten przepis w tym sezonie na forum
Proszę zaglądać na stronę
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Chipotle - jak wędzić?

Postprzez szalok » 10 lip 2014, o 10:13

te uwędzone papryczki sa całkiem suche i sie kruszą czy są takie ,,paćkate"
Avatar użytkownika
szalok

NOWY
 
Posty: 25
Images: 0
Dołączył(a): 9 lip 2014, o 12:17
Papryki: trinidad scorpion, red habanero, chiletepin, santa fe grande, satan kiss, pequin

Re: Chipotle - jak wędzić?

Postprzez Psyhe » 10 lip 2014, o 18:40

szalok napisał(a):te uwędzone papryczki sa całkiem suche i sie kruszą czy są takie ,,paćkate"


Obawiam się że jakby tam zostało coś surowe to się może zepsuć przy dłuższym przechowywaniu
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Chipotle - jak wędzić?

Postprzez szalok » 11 lip 2014, o 00:45

czyli całkiem kruche?
Avatar użytkownika
szalok

NOWY
 
Posty: 25
Images: 0
Dołączył(a): 9 lip 2014, o 12:17
Papryki: trinidad scorpion, red habanero, chiletepin, santa fe grande, satan kiss, pequin

Re: Chipotle - jak wędzić?

Postprzez Psyhe » 11 lip 2014, o 09:29

Tak ! po czasie będą całkiem kruche jak namoczysz to spęcznieją i zmiękną
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:


Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości