Karmelizowanie papryk

Karmelizowanie papryk

Postprzez Syndi » 20 paź 2013, o 12:08

Zainspirował mnie wolek. według przepisu z ostrej kuchni:
Przepis tutaj:
http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/179/49/

Zrobiłem FOTOSTORY z tego procederu.
- do karmelizowania użyłem Aji Cito i Aji Amarillo oraz kilka Fresno;
- wydaje mi się, że najlepiej nadają się papryki "sztywne" o cienkich ściankach - właśnie takie jak Cito i Amarillo;
- przechowywać będę w lodówce i nie zamierzam ich rozkładać "każda osobno";
- nie wiedziałem co zrobić z syropem po karmelizacji - zostało tego ok. 0,7l. Więc prawdopodobnie pójdzie do smażenia na woku potraw azjatyckich, gdyż żaden ze sposobów wykorzystania opisanych na OK mi nie odpowiada.
PA1.JPG

PA2.JPG

PA3.JPG

PA4.JPG

PA5.JPG

PA6.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Karmelizowanie papryk

Postprzez Shamo » 22 paź 2013, o 15:06

Smakowicie te cukiereczki wyglądają :-P

Zastanawia mnie trochę kwestia ostrości i słodkości. Mianowicie czy papryki straciły dużo kapsy. ? I jak bardzo słodkie są ? Mógłbyś do czegoś porównać ?
Avatar użytkownika
Shamo

NOWY
 
Posty: 20
Images: 6
Dołączył(a): 28 wrz 2013, o 13:23
Lokalizacja: Olszyna
Papryki: wszystkie są cudowne

Re: Karmelizowanie papryk

Postprzez Syndi » 22 paź 2013, o 15:41

Straciły sporo kapsy, ale na tym poziomie ostrości jaką wcześniej miały, są dobrze zrównoważone. Można jeść bez pocenia się, ale ostrość czuć. Ponadto, pomimo tego, że na początku skłaniałem się do zachwalania "cienkościennych" papryk, przekonuję się też do tych "grubościennych" - są bardziej "mięsiste" choć mniej sztywne.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Karmelizowanie papryk

Postprzez Polishteam » 23 paź 2013, o 08:57

Chciałem je kiedyś zrobić, ale sporo z tym roboty i zostało tylko "chciałem" :D
Myślisz, że jalapenki by się nadawały ?
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Karmelizowanie papryk

Postprzez grzesiek1008 » 23 paź 2013, o 09:36

ja właśnie dziś kończę karmelizację i jestem ciekaw co z tego będzie <chili>
wiem już na pewno że za bardzo pociachałem papryczki i malutkie kawałki wyszły, będzie problem z rozłożeniem na ruszcie do suszenia w piekarniku :|
Avatar użytkownika
grzesiek1008

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 164
Images: 61
Dołączył(a): 28 kwi 2013, o 11:37
Lokalizacja: Opole
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Karmelizowanie papryk

Postprzez wolek68 » 23 paź 2013, o 11:15

Polishteam napisał(a):Chciałem je kiedyś zrobić, ale sporo z tym roboty i zostało tylko "chciałem" :D
Myślisz, że jalapenki by się nadawały ?

Jaka w tym robota zalać wodą z cukrem i co dziennie tylko cukru dosypać i podgrzać :)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Karmelizowanie papryk

Postprzez Psyhe » 23 paź 2013, o 13:18

Według oryginalnego przepisu jest dużo roboty przy tym (tak się wydaje)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Karmelizowanie papryk

Postprzez Syndi » 23 paź 2013, o 13:46

W sumie to roboty nie ma dużo.
Ale zniecheca samam myśl o tym, ze trzeba to realizowac przez kilka dni oraz kilka razy zagotowywać, przez co brudzić naczynia, sitka, słoiki, itd.
Sam proces uważam za dziecinnie prosty i nie wymagajacy nakładau pracy, ale niestety upierdliwy, bo wymagajacy poświęcenia uwagi i narzucajacy pewne terminy oraz rygorystycznego utrzymania czystosci (syrop cukrowy).
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości