Wędzenie ryb

Wędzenie ryb

Postprzez Syndi » 12 cze 2011, o 18:59

Gatunki ryb do wędzenia: pstrąg, łosoś, karp (wędziłem też leszcza - ale wychodzi za suchy, przymierzam się do jesiotra)

1. Kupujemy ryby świeże (pstrąg najlepiej prosto ze stawów, łosoś jak jest jakaś promocja w marketach to w pierwszy dzień). Pstrąga jak masz wybór to do wędzenia brać tęczowego (ten zielonkawy - jest dłuższy, nie da się oskrobać i mniej tłusty) i jak najmniejszy - żeby jeden był na raz do zjedzenia (najlepiej do 40 dag), ale większe też wędziłem i jest OK. I ryby oczywiście patroszymy dokładnie żeby nie została krew - bardzo ważne: wycinamy skrzela.

2. Po wypatroszeniu są 2 metody: solanka i moja. Solanka: robimy solankę z wody soli i czosnku - tak gęstą, żeby jajko pływało i moczymy w niej ryby przez noc (tak robili jak lodówek nie było). Ja wole moją metodę: Nacieram ryby solą (gruboziarnistą), soli nie żałować!, oraz posiekaną natką pietruszki i sokiem z wyciśniętej cytryny - szczególnie w środku żeby przyprawy miały kontakt z mięsem. Teraz należy ryby powiązać: ja używam sznurka konopnego i pstrąga wiążę w 3 miejscach!!!: przy płetwie tłuszczowej, pod płetwą grzbietową i ostatnia pętla pod skrzelami. Chodzi o to, że jak się przesadzi z temperaturą to spadnie! - i na noc powiązane i ułożone w misce do lodówki.
Łososia - najlepiej wyfiletować i wędzić na ruszcie - oczywiście ruszt musi być naoliwiony
wiązanie.JPG

3. Na drugi dzień rano wieszamy rybki w wędzarni i czekamy ok 4 godz żeby obciekły i obeschły. Nie wolno wędzić mokrych ryb! Pilnujemy, żeby jakaś mucha robaczywa nie wleciała!

4 Wędzenie: 4 - 4,5 godziny. Na początku zimnym dymem, ryby mają być po dotknięciu ciepłe (jakieś 30st.) - trzeba pilnować i nie pić gorzały w trakcie (najwyżej piwko :D ). ostatnie pół godziny dowalamy cieplejszym dymem, ale też pilnujemy! - po tym czasie zdjąć jedną rybkę, spróbować, teraz już można popić gorzałą - jak ości nie odchodzą od mięsa, to jeszcze ciepłym przez 15 min dowędzić, a jak dobra - jeść - prosto z wędzarni są najlepsze.

5. Tak uwędzone przechowują się w lodówce ok tygodnia. Na dłużej śmiało zamrażać.

6. Na woku też wędziłem - pychotka!

Uwagi: ważne jest odpowiednie powiązanie ryb, nasolenie - sól gruboziarnista, wycięcie skrzeli, nie wędzenie mokrych ryb
pisane szybko, więc jak coś mi się przypomni - to będę edytować posta. poprawki na niebiesko.
Foty porobię jak będę na urlopie u rodziców (szczególnie jak należy wiązać) i pojadę po świeże pstrągi do Rychnowskiej Woli <thumright> .
<smierc>
jeszcze jedno - kolor ciepłych ryb po wędzeniu nie musi być złoty, dojdzie jak wystygnie, poza tym to zależy też od gatunku drewna.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Wędzenie ryb

Postprzez Polishteam » 14 cze 2011, o 20:04

Treściwie i rzeczowo, bardzo dobry poradnik jak i rysunek. Trzeba będzie testa już nie długo zrobić.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Wędzenie ryb

Postprzez Syndi » 27 cze 2011, o 14:16

FOTY:
- wycięte skrzela: najlepiej podciąć od dołu a resztę wyrwać.
skrzela.JPG

- ryba powiązana sznurkiem. (można na jedną pętlę - jeżeli jest się pewnym - że przez ok 2 pierwsze godziny wędzenie będzie zimnym dymem)
powiazany.JPG

- rybki w wędzarni.
wedzarnia.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Wędzenie ryb

Postprzez Syndi » 27 cze 2011, o 14:18

no i efekt końcowy:
gotowe.JPG

<smierc>
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Wędzenie ryb

Postprzez wlodizw » 27 cze 2011, o 14:23

Z ryb to ja lubię tylko walenie ;)
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Wędzenie ryb

Postprzez monisia_666 » 27 cze 2011, o 14:55

No, wyglądają super i pewnie też tak smakują:)
Avatar użytkownika
monisia_666

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 130
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 18:04
Lokalizacja: Łódź
Highscores: 3
Papryki:

Re: Wędzenie ryb

Postprzez hanka » 27 cze 2011, o 15:06

wlodizw napisał(a):Z ryb to ja lubię tylko walenie ;)

walenie to ssaki, durnoto 8-)
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Wędzenie ryb

Postprzez karlos » 27 cze 2011, o 15:10

hanka napisał(a):
wlodizw napisał(a):Z ryb to ja lubię tylko walenie ;)

walenie to ssaki, durnoto 8-)



durne? a może to była ironia? <thumbdown>
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Wędzenie ryb

Postprzez Psyhe » 27 cze 2011, o 15:18

Dobrze już ! kto jakie ssaki woli lub ryby... ;)

Co do tematu to Syndi masz doświadczenie widzę w tym wędzeniu i chciałem zapytać:
Bo wydawało mi się że ryby musimy "otworzyć" do wędzenia (screen)
A Ty masz je tak obwiązane że są zamknięte czy to ma jakieś znaczenie ?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Wędzenie ryb

Postprzez Syndi » 27 cze 2011, o 16:34

Bo wydawało mi się że ryby musimy "otworzyć" do wędzenia

...też tak kiedyś myślałem (nawet patyczki wkładałem). Okazało się, że nie ma to większego znaczenia przy dość długim wędzeniu zimnym dymem (te wędzone 4,5 godziny z tego ostatnie pół na ciepło) - wtedy ryba CAŁA przejdzie.
Chodzi tylko o to, żeby podczas wędzenia wyciekł z niej "sos". A więc wystarczy ok 1 cm szpara przy "dupie".
Zresztą jak się przyglądniesz tej małej po prawej lub tej po środku - to wyraźnie widać że "sos" wolno wyciekał i zrobił "solny sopelek" na płetwie ogonowej
<smierc>
a tu nawet foto dodałem...
P1010222.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 28 cze 2011, o 11:59 przez Syndi, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Następna strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości