Strona 2 z 2

Re: Pasteryzacja

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 14:13
przez Wiking
Jak jest mozliwe, ze tu nikt nienapisal, ze przy pasteryzacji TREBA MIEC ZEGAREK A TERMOMETR??
Jest bardzo duza roznica (mowimy teraz o sterilizacji chili, a nie ogorkow lub fasolek,tak?) czy sie robi 80°C na 20 minut albo 95°C na 10 minut..

<chili> ta roznica moze byc ta, czy sie wszycko zepsuje albo wytrzyma skylka lat a czy to chili bede chrupiace czy kapciowate.

Re: Pasteryzacja

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 14:35
przez Psyhe
Wiking napisał(a):Jak jest mozliwe, ze tu nikt nienapisal, ze przy pasteryzacji TREBA MIEC ZEGAREK A TERMOMETR??
Jest bardzo duza roznica (mowimy teraz o sterilizacji chili, a nie ogorkow lub fasolek,tak?) czy sie robi 80°C na 20 minut albo 95°C na 10 minut..

<chili> ta roznica moze byc ta, czy sie wszycko zepsuje albo wytrzyma skylka lat a czy to chili bede chrupiace czy kapciowate.


No to jest chyba oczywista oczywistość że każdy w domu ma zegarek :P

Dobrze pan prawi aczkolwiek ja się tak nie pierniczę żeby wiedzieć który produkt w jakiej temp. i ile czasu mam robić
Czyste wygotowane , napełnione słoiki zalewam gorącą marynatą i odwracam jak ostygną to patrzę czy chwyciły

P.s mówimy o pasteryzacji ! nie o sterylizacji

Odp: Pasteryzacja

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 18:33
przez mivanbazmeg
A próbował ktoś pasteryzować za pomocą spirytusu tzn. lejemy na pokrywkę zapalamy i dokręcamy, jakie daje efekty w porównaniu do pasteryzacji mokrej. W sumie spirytus lepiej wypić:smile::smile:

Wysłane z mojego Aurora-II za pomocą Tapatalk 2

Re: Pasteryzacja

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 19:11
przez wolek68
T o nie jest pasteryzacja tylko odessanie powietrza z słoika,niby bez powietrza drobnoustroje i grzyby się nierozwijają.

Re: Pasteryzacja

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 19:36
przez karlos
kur.... Co to kosmos? Tak powietrze zostaje tylko ciśnienie się zmienia ;)