Pasteryzacja

Re: Pasteryzacja

Postprzez Wiking » 2 wrz 2013, o 14:13

Jak jest mozliwe, ze tu nikt nienapisal, ze przy pasteryzacji TREBA MIEC ZEGAREK A TERMOMETR??
Jest bardzo duza roznica (mowimy teraz o sterilizacji chili, a nie ogorkow lub fasolek,tak?) czy sie robi 80°C na 20 minut albo 95°C na 10 minut..

<chili> ta roznica moze byc ta, czy sie wszycko zepsuje albo wytrzyma skylka lat a czy to chili bede chrupiace czy kapciowate.
Avatar użytkownika
Wiking

NOWY
 
Posty: 48
Dołączył(a): 22 sty 2012, o 23:23
Lokalizacja: raz w miesiacu Jelenia Gora.
Papryki: CAP 980, Fatalii Yellow + 120 innych

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pasteryzacja

Postprzez Psyhe » 2 wrz 2013, o 14:35

Wiking napisał(a):Jak jest mozliwe, ze tu nikt nienapisal, ze przy pasteryzacji TREBA MIEC ZEGAREK A TERMOMETR??
Jest bardzo duza roznica (mowimy teraz o sterilizacji chili, a nie ogorkow lub fasolek,tak?) czy sie robi 80°C na 20 minut albo 95°C na 10 minut..

<chili> ta roznica moze byc ta, czy sie wszycko zepsuje albo wytrzyma skylka lat a czy to chili bede chrupiace czy kapciowate.


No to jest chyba oczywista oczywistość że każdy w domu ma zegarek :P

Dobrze pan prawi aczkolwiek ja się tak nie pierniczę żeby wiedzieć który produkt w jakiej temp. i ile czasu mam robić
Czyste wygotowane , napełnione słoiki zalewam gorącą marynatą i odwracam jak ostygną to patrzę czy chwyciły

P.s mówimy o pasteryzacji ! nie o sterylizacji
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Odp: Pasteryzacja

Postprzez mivanbazmeg » 4 wrz 2013, o 18:33

A próbował ktoś pasteryzować za pomocą spirytusu tzn. lejemy na pokrywkę zapalamy i dokręcamy, jakie daje efekty w porównaniu do pasteryzacji mokrej. W sumie spirytus lepiej wypić:smile::smile:

Wysłane z mojego Aurora-II za pomocą Tapatalk 2
Avatar użytkownika
mivanbazmeg

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 91
Images: 0
Dołączył(a): 15 lut 2012, o 14:43
Lokalizacja: kraków, beskid niski zachodni
Pochwały: 1
Papryki: Habaner maya red, gorgorong yellow

Re: Pasteryzacja

Postprzez wolek68 » 4 wrz 2013, o 19:11

T o nie jest pasteryzacja tylko odessanie powietrza z słoika,niby bez powietrza drobnoustroje i grzyby się nierozwijają.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Pasteryzacja

Postprzez karlos » 4 wrz 2013, o 19:36

kur.... Co to kosmos? Tak powietrze zostaje tylko ciśnienie się zmienia ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości