wlodizw napisał(a):Wstawiasz do gara z wodą tak aby same nakrętki wystawały. Na spód kładziesz czystą ściereczkę aby podczas gotowania się nie potłukły. Gotujesz z 10-15min i wyciągasz z wody. Możesz przekręcić wtedy do ostygnięcia i aby nakrętki się zassały.
Jeżeli gotujesz to robisz "sterylizacje" bo to wtedy jest powyżej 100 stopni,pasteryzacja jest powyżej 70 stopni a nigdy się nie zagotowuje wody bo będziesz miał kapciuchy
Najlepsza jest i najtrwalsza:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.
Pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych;
po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji;
trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.