Pasteryzacja

Pasteryzacja

Postprzez Helium » 2 wrz 2013, o 10:18

Mam. Pytanie dot. pasteryzacji. Chcę pasteryzować słoiki z papryka metodą typu -zalać słoik gorącą wodą i postawić go do góry dnem. Powiedzcie mi czy po zalaniu słoika gorącą wodą od razu go odwracamy i czekamy aż wystygnie czy jak???

-- 2 wrz 2013, o 11:18 --

Pytam bo tak ostatnio zrobiłem i mi jeden w ogóle nie chwycił.
Avatar użytkownika
Helium

NOWY
 
Posty: 19
Dołączył(a): 15 cze 2012, o 18:52
Lokalizacja: Piła
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pasteryzacja

Postprzez wlodizw » 2 wrz 2013, o 10:22

Wstawiasz do gara z wodą tak aby same nakrętki wystawały. Na spód kładziesz czystą ściereczkę aby podczas gotowania się nie potłukły. Gotujesz z 10-15min i wyciągasz z wody. Możesz przekręcić wtedy do ostygnięcia i aby nakrętki się zassały.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Pasteryzacja

Postprzez 4ndrew » 2 wrz 2013, o 10:29

Ja dokładnie tylko tak robie (zalwam goracym i odwracam do wystygniecia) i wszystko działa bdb.
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki: omnomnom

Re: Pasteryzacja

Postprzez Polishteam » 2 wrz 2013, o 10:37

Jak zalejesz gorącym i zamkniesz to odwracasz, dzięki czemu sprawdzisz szczelność słoików, a następnie jak wlodi do gara i gotujesz.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Pasteryzacja

Postprzez wolek68 » 2 wrz 2013, o 11:24

Papryki wrzucam zawsze do zalewy w garnku tak na 2 min. aby też zrobiły się gorące,Wyławiam gorące papryki i odrazu do słoika.Zalewam je odrazu gorącą marynatą i odwracam słoik.Nie pasteryzuje ponieważ robią się miękkie wtedy.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Pasteryzacja

Postprzez El Dritch » 2 wrz 2013, o 11:53

też nie pasteryzuję, nie wrzucam tez do zalewy, istotne jest to, żeby nie były wyjete z lodówki, wszystko sie trzyma i chrupie nawet po roku
Avatar użytkownika
El Dritch

NOWY
 
Posty: 46
Images: 13
Dołączył(a): 12 sty 2012, o 10:17
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Papryki:

Re: Pasteryzacja

Postprzez wolek68 » 2 wrz 2013, o 12:17

wlodizw napisał(a):Wstawiasz do gara z wodą tak aby same nakrętki wystawały. Na spód kładziesz czystą ściereczkę aby podczas gotowania się nie potłukły. Gotujesz z 10-15min i wyciągasz z wody. Możesz przekręcić wtedy do ostygnięcia i aby nakrętki się zassały.

Jeżeli gotujesz to robisz "sterylizacje" bo to wtedy jest powyżej 100 stopni,pasteryzacja jest powyżej 70 stopni a nigdy się nie zagotowuje wody bo będziesz miał kapciuchy :)
Najlepsza jest i najtrwalsza:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

Pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych;
po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji;
trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Pasteryzacja

Postprzez Psyhe » 2 wrz 2013, o 12:35

Jeśli się nie mylę sterylizacja jest wtedy kiedy jest grupo ponad 100 stopni
Normalnie gotując nie można uzyskać takiego efektu więc to podchodzi pod pasteryzację ;) tak sądzę
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pasteryzacja

Postprzez Helium » 2 wrz 2013, o 13:04

Jeden słoik zagotowałem właśnie w garnku ale z papryki potem to są kapcie. Dzięki za odp.
Avatar użytkownika
Helium

NOWY
 
Posty: 19
Dołączył(a): 15 cze 2012, o 18:52
Lokalizacja: Piła
Papryki:

Re: Pasteryzacja

Postprzez tomek1491 » 2 wrz 2013, o 13:24

No ja tak też miałem z kapciami, dlatego zalewam gorącą zalewą i tyle, same sie zawekują
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Następna strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości