Zepsuty sos

Re: Zepsuty sos

Postprzez V3rtyX » 11 cze 2011, o 14:15

Może sos stał w cieple i ocet zaczał parować. Wtedy wzrost ciśnienie może spowodować eksplozję sosu. Bakterie raczej nie lubią takich warunków więc sosy chili psują się bardzo wolno. A bez odpowiednich bakterii nie ma fermentacji :)
No chyba, że pH sosu było zbyt wysokie wtedy mogło zacząć fermentować ale to nadal mało prawdopodobne.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Zepsuty sos

Postprzez karlos » 11 cze 2011, o 16:17

A po otwarciu butelki octu też tak buzuje... wątpię :)
Ewidentnie powstał tam jakiś gaz, ogólnie pierwszy raz z takim czymś się spotkałem.
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Zepsuty sos

Postprzez riv » 11 cze 2011, o 16:52

Myślę że termin ważności - 2012 rok, odnosi się do przypadku nieotwieranego sosu. I tak nieźle że wytrzymał rok. Najzwyczajniej w świecie się popsuł, nie jedz.
私は床が上手です.
Avatar użytkownika
riv

NOWY
 
Posty: 42
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości