Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa

Postprzez Dano_bks » 9 lis 2012, o 15:30

Witam,

na pewno nie jeden z Was robi swoje wędliny, schaby szynki itp. a jak nie robi to ma jakies doświadczenie w tym:)
mnie zastanawia jedno Wasze sposoby na peklowanie a pytam bo w sumie sam zaczynam robić takie rzeczy :))
wiadomo każdy łyk wiedzy sie przyda:D
"Pokój ludziom dobrej woli, ludziom złej woli wojna"
"uważaj co mówisz, bo dzieciak słucha,
to dla niego ma być droga a nie muka"
Avatar użytkownika
Dano_bks

CHILIHEAD TEAM
ROZGADANY
 
Posty: 246
Images: 8
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 09:19
Lokalizacja: Ełk
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez Psyhe » 9 lis 2012, o 21:07

No ja się bawię w to od jakiegoś czasu
Solankę robię na "oko"
Ale możesz skorzystać też z kalkulatora

http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.html

http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez Dano_bks » 10 lis 2012, o 08:40

oo dzieki dzieki!!
ja działam na mokro także przyda sie:D
"Pokój ludziom dobrej woli, ludziom złej woli wojna"
"uważaj co mówisz, bo dzieciak słucha,
to dla niego ma być droga a nie muka"
Avatar użytkownika
Dano_bks

CHILIHEAD TEAM
ROZGADANY
 
Posty: 246
Images: 8
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 09:19
Lokalizacja: Ełk
Papryki:

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez Psyhe » 10 lis 2012, o 08:42

Też na mokro ,przez trzy dni z przyprawami
No i kupiłem taką wielką strzykawę z grubą igłą i nastrzykuje mięso bo czasem w środku się nie zamarynowało
Ale to z czasem dojdziesz co i jak ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez ziyo98 » 13 lis 2012, o 11:47

Zbliżają się święta, a to jest jeden z tych okresów, gdy robimy sobie w domku własne wędlinki. Na pierwszy rzut poszło jakieś 16kg szynki.
Mięsko podzielone na odpowiednie kawałki, natarte ziołami, naszpikowane saletrą , utopione w solance moczy się w garze w piwnicy .
Mięsko jeszcze nie zalane solanką wyglądało tak:
pekolowanie_szynki.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
ziyo98

NOWY
 
Posty: 15
Dołączył(a): 6 paź 2012, o 16:32
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Papryki:

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez mark33 » 29 gru 2012, o 14:02

Sól solą ja daję więcej niż kalkulatory podają, kwestią zasadniczą jest czy szynki i inne będą parzone po wędzeniu czy sam proces wędzenia zapewni "upieczenie/uduszenie" wyrobów. Jednym z najważniejszych czynników jest temperatura od 2*C do 8*C najlepiej gdzieś pośrodku. Pekluję zazwyczaj tydzień ale bywało i 4 dni. Jeżeli okres jest krótki 3/4 dni można dać do 100g peksoli na kg mięsa na pół litra wody (przy zachowaniu moczenia po peklowaniu 10min i parzeniu) to ważne. U mnie najlepiej się sprawdza 70g/1kg/0,5L stosuję parzenie ( mniejsza strata wagi, soczyste wyroby i wywar na barszcz lub żur).
Avatar użytkownika
mark33

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 51
Images: 0
Dołączył(a): 2 lis 2012, o 16:28
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Papryki:

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez Psyhe » 29 gru 2012, o 14:07

mark33 napisał(a):U mnie najlepiej się sprawdza 70g/1kg/0,5L stosuję parzenie ( mniejsza strata wagi, soczyste wyroby i wywar na barszcz lub żur).


To chyba muszę dość ciasno ułożyć mięso aby to 0,5 starczyło na zalanie ,a ten wywar masz na myśli wodę po parzeniu ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez Polishteam » 29 gru 2012, o 14:11

Ja korzystam z tabeli peklowania na mokro z forum wędlin domowych i nigdy się nie zawiodłem.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez mark33 » 5 sty 2013, o 21:46

Pół litra na kg mięsa to dość dużo, na 10kg jest 5 litrów solanki. Woda po parzeniu nadaję się na bazę pod barszcz czy żurek tak robili nasi przodkowie to i my możemy ;) warto dodać kawał boczku żeby trochę tłuściejszy był wywar. Ostatnie wędzenie na święta zrobiłem 60% peksoli, 40% kuchennej.
Avatar użytkownika
mark33

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 51
Images: 0
Dołączył(a): 2 lis 2012, o 16:28
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Papryki:

Re: Peklowanie mięsa

Postprzez Psyhe » 9 lut 2013, o 11:02

Ja się nauczyłem peklować według swoich zasad to znaczy na oko
Wczoraj zrobiłem tak jak napisał mark33 czyli 70g/1kg/0,5L no i jak na mój gust to mega słonizna jak na te pół litra :shock:
Jak kilo baleronu bedzie nie do zjedzenia to się w.... :evil: :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Następna strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości