Strona 2 z 2

Re: Wędzenie papryk w WOKU

PostNapisane: 27 sie 2012, o 19:24
przez miziol
Wysusze i do słoja ;) Będzie do jakieś mieszanki suszów

Re: Wędzenie papryk w WOKU

PostNapisane: 27 sie 2012, o 19:27
przez Syndi
Tak wyglądają te papryki po ususzeniu:
P2130235.JPG

Sprawdził mi sie sposób, żeby papryki poprzekrawać do wędzenia na dobę przed - wtedy nie puszczają tak dużo soku.
Suszyłem w piekarniku w seriach kilka razy po ok. 0,5 godz. temp. 70st.
Zapach maja wędzonych śliwek.

Re: Wędzenie papryk w WOKU

PostNapisane: 28 wrz 2012, o 16:58
przez Justysia
A jak ktoś nie ma woka?....myślicie ze na grubszej teflonowej patelni dałoby radę coś uwędzić? (takiej wyższej, dużej i wysokiej)

Re: Wędzenie papryk w WOKU

PostNapisane: 28 wrz 2012, o 17:12
przez Syndi
Niestety, na teflonowej nie. Dno się rozgrzewa do bardzo wysokiej temperatury i powłoka teflonowa, czy nawet emaliowana spaliłaby się lub odkleiła.
Ja wędzę na woku z dnem akutermicznym Berghofa i też to jest półśrodek - ale akurat ten wok ma najlepiej dopasowaną przykrywkę - a drobne uszkodzenia dna od wysokiej temperatury nie przerażają mnie.
Niemniej najlepszy jest wok stalowy - chińszczyzna ze zwykłej klepanej kwasówki z dobrze dopasowaną pokrywką.