Strona 3 z 3

Re: Suszenie

PostNapisane: 24 paź 2012, o 09:11
przez viris
Do miksera? Też to musi już być katastrofa jak zaczną się opary unosić :O A i sok też chyba wypłynie wydaje mi się, chociaż nigdy tak nie robiłem

Re: Suszenie

PostNapisane: 14 lut 2013, o 15:00
przez mivanbazmeg
Po sezonie może ale pytanie czy papryki powinny być suche czy trochę mniej suche, jak to wpływa na jakość itp. Ja akurat susze w suszarce do grzybów. Wiadomo że różne są odmiany, jak najlepiej poznać uszuszenie.

Re: Suszenie

PostNapisane: 8 mar 2013, o 21:07
przez morg
Proszę Państwa

Wszystkie sposoby suszenia które są skuteczne są dobre. Ale ..

- w suszarce do grzybów ( jeśli są suszone grzyby ) pozostaną obce zapachy,
- w piekarniku - bije nam licznik,
- w mieszkaniu koło kaloryfera - w sezonie grzewczym,

Ja robię to w sposób następujący ( mieszkam w domu, jak mieszkałem w bloku robiłem to na balkonie):

- wycinam ogonki oraz gniazda nasienne a jagody rozcinam na połówki lub ćwiartki. Jeśli zależy mi na całych jagodach wkładam je do blaszanego garażu w którym trzymam drewno do kominka.
- w miejscu nasłonecznionym rozkładam formy do pieczenia
- układam na nich plastrami pomidory czy papryki
- muszą, absolutnie muszą być w miejscu nasłonecznionym i przewiewnym i do tego w miejscu do którego nie mają dostępu zwierzęta.

Mi wystarcza 2-3 ciepłe dni na wysuszenie.


Gnicie i pleśnienie jest objawem zbyt dużej wilgotności przy braku tlenu.

M.

Re: Suszenie

PostNapisane: 9 mar 2013, o 13:35
przez mundek
Suszenie w nasłonecznionym miejscu jest na pewno szybkie, ale suszone produkty tracą częściowo swoje właściwości (smak, zapach, kolor).
Dlatego owoce, warzywa, czy zioła lepiej suszyć w zacienionym, suchym i przewiewnym miejscu.

Re: Suszenie

PostNapisane: 10 mar 2013, o 10:21
przez franekzgr
W przypadku suszenia w pierkarniku też zauważyłem pewien spadek walorów smakowych, tak samo jest z grzybami.

Re: Suszenie

PostNapisane: 10 mar 2013, o 23:56
przez Sanders
Ja w ubiegłym sezonie robiłam miks wszystkich podanych przez was sposobów :)

Papryczki początkowo rozcinałam na 4 części jedynie do połowy , następnie okładałam ręcznikami papierowymi - średnio na 1 dzień,
Następnego dnia lądowały w suszarce do grzybów na 2-3 godzinki.
Po tym czasie jak większość wody odparowała - nawlekałam na sznurki i wieszałam na karniszu w południowym oknie lub na kratkach od kominka ...

Po średnio 4 dniach były gotowe do zmielenia na drobniejsze kawałki...

kominek polecam jedynie w przypadku mało ostrych odmian jak Cayenne , Cyklony czy inne w tym typie...
Po powieszeniu na kratce kominkowej Bhuta i rozpaleniu ... po 20 minutach ewakuowałam całą rodzinę z domu , zdejmowałam na szybko papryki i wietrzyłam cały dom <chili>

Re: Suszenie

PostNapisane: 11 mar 2013, o 20:00
przez morg
Sanders napisał(a):Po powieszeniu na kratce kominkowej Bhuta i rozpaleniu ... po 20 minutach ewakuowałam całą rodzinę z domu , zdejmowałam na szybko papryki i wietrzyłam cały dom <chili>


Pewnie byli zadowoleni .. Że szybko uciekli :D


Ja zrobiłem kilka słoików sambala z Cayenne ( kilka kilko Cayenne, Thai, jeden średni pomidor, garść czosnku). Mi smakował, innym oczy wychodziły z orbit :lol: .


Też mi się dostało ;)


m.