Strona 2 z 3

Re: Suszenie

PostNapisane: 5 mar 2012, o 16:07
przez Gąsi
Ja dokładnie tak susze Cayenny i Bhut Jolokie. Wszystko w najlepszym porządeczku. Zero pleśni nawet:) fakt, że przez parę dni susza się wisząc za oknem i omiata je wiaterek.

Re: Suszenie

PostNapisane: 5 wrz 2012, o 14:15
przez Piotrek_S
W jakiej temperaturze suszycie w piekarniku? Ja swoje habanero susze już 3 dzień w 50 stopniach... coś strasznie długo ;/

Ile czasu trwa suszenie na świeżym powietrzu? I czy wpływa na późniejszy smak sposób suszenia np w piekarniku a na świeżym powietrzu?

Re: Suszenie

PostNapisane: 5 wrz 2012, o 14:35
przez miziol
Ja teraz susze tak :
-kładziesz na talerz ręcznik papierowy
-na to papryki
-przykrywasz ręcznikiem papierowym
-i do suchej ciemnej szafki
A jak jest fajne słońce to wynoszę na balkon.

Re: Suszenie

PostNapisane: 5 wrz 2012, o 14:38
przez Piotrek_S
I ile czasu potrzeba by w taki sposób papryka się wysuszyła ?

Re: Suszenie

PostNapisane: 5 wrz 2012, o 14:48
przez miziol
Zależy od wielkości papryki ale tak to nie wiem ;)

Re: Suszenie

PostNapisane: 5 wrz 2012, o 15:45
przez Syndi
W piekarniku suszę na 70 - 75 st.

Re: Suszenie

PostNapisane: 5 wrz 2012, o 17:57
przez Piotrek_S
Syndi napisał(a):W piekarniku suszę na 70 - 75 st.

A ile czasu w tej temp suszysz? Wiem, że to zależy od grubości papryki - ale mniej więcej.

Re: Suszenie

PostNapisane: 23 paź 2012, o 15:25
przez viris
Ja zawsze przekrawam paprykę, wyciągam bebechy a same ścianki kroję w drobną kostkę (wiem że to żmudne zajęcie ale ja potem jeszcze mielę wszystko i jest łatwiej do młynka wpakować) Potem rozkładam na gazecie talerzu lub ścierce (zależy ile tego jest) i całość zostawiam na tydzień koło kaloryfera, potem do uchylonego piekarnika za około 70 stopni ze 2 godzinki i gotowe :) Na koniec dodatkowo mielę to potem w młynku (taki jak do pieprzu) i zamykam w słoiku żeby żadne paskudztwo sie nie dostało.

Re: Suszenie

PostNapisane: 23 paź 2012, o 20:42
przez mundek
Ja kroje papryki na pół lub na cztery części w zależności od wielkości, nawlekam na sznurek i wieszam w przewiewnym, zacienionym miejscu. Papryki nie tracą wiele aromatu, a spadku ostrości nie stwierdziłem w ogóle (może dlatego, że to Dorset Naga).

Re: Suszenie

PostNapisane: 23 paź 2012, o 22:33
przez Poms
Ja wrzucam całe z nasionami do miksera. Potem rozkładam na blachach, na papierze do pieczenia. Suszę ok 50-60 st, ale z termoobiegiem. W wyższych temperaturach robi się straszny Mordor w kuchni jak się zaczynają przypalać.