Suszenie

Re: Suszenie

Postprzez Gąsi » 5 mar 2012, o 16:07

Ja dokładnie tak susze Cayenny i Bhut Jolokie. Wszystko w najlepszym porządeczku. Zero pleśni nawet:) fakt, że przez parę dni susza się wisząc za oknem i omiata je wiaterek.
Przyuważ z kim fruwasz! :)
Avatar użytkownika
Gąsi

NOWY
 
Posty: 18
Images: 0
Dołączył(a): 27 lut 2012, o 15:19
Lokalizacja: Rzeszów (Rudna Wielka)
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Suszenie

Postprzez Piotrek_S » 5 wrz 2012, o 14:15

W jakiej temperaturze suszycie w piekarniku? Ja swoje habanero susze już 3 dzień w 50 stopniach... coś strasznie długo ;/

Ile czasu trwa suszenie na świeżym powietrzu? I czy wpływa na późniejszy smak sposób suszenia np w piekarniku a na świeżym powietrzu?
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Suszenie

Postprzez miziol » 5 wrz 2012, o 14:35

Ja teraz susze tak :
-kładziesz na talerz ręcznik papierowy
-na to papryki
-przykrywasz ręcznikiem papierowym
-i do suchej ciemnej szafki
A jak jest fajne słońce to wynoszę na balkon.
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu" Generał George S. Patton
"Nie można ustępować przed siłą; nie można ustępować przed pozornie silniejszym wrogiem" Winston Churchill
Avatar użytkownika
miziol

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 425
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 20:10
Lokalizacja: Mysłowice
Papryki:

Re: Suszenie

Postprzez Piotrek_S » 5 wrz 2012, o 14:38

I ile czasu potrzeba by w taki sposób papryka się wysuszyła ?
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Suszenie

Postprzez miziol » 5 wrz 2012, o 14:48

Zależy od wielkości papryki ale tak to nie wiem ;)
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu" Generał George S. Patton
"Nie można ustępować przed siłą; nie można ustępować przed pozornie silniejszym wrogiem" Winston Churchill
Avatar użytkownika
miziol

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 425
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 20:10
Lokalizacja: Mysłowice
Papryki:

Re: Suszenie

Postprzez Syndi » 5 wrz 2012, o 15:45

W piekarniku suszę na 70 - 75 st.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Suszenie

Postprzez Piotrek_S » 5 wrz 2012, o 17:57

Syndi napisał(a):W piekarniku suszę na 70 - 75 st.

A ile czasu w tej temp suszysz? Wiem, że to zależy od grubości papryki - ale mniej więcej.
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Suszenie

Postprzez viris » 23 paź 2012, o 15:25

Ja zawsze przekrawam paprykę, wyciągam bebechy a same ścianki kroję w drobną kostkę (wiem że to żmudne zajęcie ale ja potem jeszcze mielę wszystko i jest łatwiej do młynka wpakować) Potem rozkładam na gazecie talerzu lub ścierce (zależy ile tego jest) i całość zostawiam na tydzień koło kaloryfera, potem do uchylonego piekarnika za około 70 stopni ze 2 godzinki i gotowe :) Na koniec dodatkowo mielę to potem w młynku (taki jak do pieprzu) i zamykam w słoiku żeby żadne paskudztwo sie nie dostało.
"Veni, vidi, vici"
Avatar użytkownika
viris

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 88
Images: 22
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 18:30
Lokalizacja: Małopolska
Papryki:

Re: Suszenie

Postprzez mundek » 23 paź 2012, o 20:42

Ja kroje papryki na pół lub na cztery części w zależności od wielkości, nawlekam na sznurek i wieszam w przewiewnym, zacienionym miejscu. Papryki nie tracą wiele aromatu, a spadku ostrości nie stwierdziłem w ogóle (może dlatego, że to Dorset Naga).
Avatar użytkownika
mundek

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 159
Images: 297
Dołączył(a): 20 cze 2012, o 17:20
Lokalizacja: Gdańsk
Papryki: Annuum, Baccatum, Chinense, Frutescens, Pubescens

Re: Suszenie

Postprzez Poms » 23 paź 2012, o 22:33

Ja wrzucam całe z nasionami do miksera. Potem rozkładam na blachach, na papierze do pieczenia. Suszę ok 50-60 st, ale z termoobiegiem. W wyższych temperaturach robi się straszny Mordor w kuchni jak się zaczynają przypalać.
Avatar użytkownika
Poms

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 427
Images: 23
Dołączył(a): 11 wrz 2011, o 17:38
Lokalizacja: Gdańsk
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości