Pasteryzacja sosów

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez grishag3 » 1 wrz 2016, o 07:51

najważniejsza rada to się wysikać przed robieniem czegokolwiek z papryczek :P

Autor postu otrzymał pochwałę
Avatar użytkownika
grishag3

NOWY
 
Posty: 47
Dołączył(a): 7 wrz 2012, o 13:52
Pochwały: 8
Papryki: Poproszę

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez spoco » 7 wrz 2016, o 21:09

Oj tam, oj tam. Nie ma jak wydłubywać nasiona z nagiej a potem posmyrać się po oku ;-) Na szczęście nadal widzę :-)
Avatar użytkownika
spoco

NOWY
 
Posty: 38
Dołączył(a): 23 cze 2013, o 00:23
Lokalizacja: Gda
Papryki: Ostre ;)

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez tarzan » 16 wrz 2016, o 11:47

Witam, mam problem z pasteryzacją sosów w słoiczkach po przecierze pomidorowym 80g. Mianowicie, wlewam sos do słoiczków, słoiczki wkładam do garnka z woda i gotuje przez 20min (wieczka są wtedy wypukłe), po wyjeciu, połozeniu do góry dnem i ostudzeniu wieczka nadal sprężynują :roll: help
Avatar użytkownika
tarzan

NOWY
 
Posty: 13
Images: 24
Dołączył(a): 3 sie 2016, o 12:04
Papryki: scorpion, jolokia, carolina

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez Kali » 16 wrz 2016, o 12:05

Ja jak pasteryzuję nigdy nie odwracam do góry dnem... zawsze zostawiam normalnie słoik. Nigdy nie miałem przypadku żeby sos się zepsuł i spokojnie rok mogą leżeć. Niestety nigdy nie zdarzyło mi się żebym miał jakiś sos lub paprykę dłużej niż rok w piwnicy :) Zawsze je zjadam :P

Jak pasteryzujesz normalne że nakrętka jest wypukła ale jak ostygnie powinna wciągnąć się do środka. Jeśli tego nie zrobi zazwyczaj sprawdzam po ostygnięciu i najwyżej wtedy pstyknie. Jeśli nie pstyka zjadam (albo staram się w pierwszej kolejności :)
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 263
Images: 111
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez tarzan » 16 wrz 2016, o 12:15

Wczoraj próbowałem normalnie kłaść, i to samo co dzisiaj wieczka sprężynuja. Jest to moja pierwsza pasteryzacja, słoiczki byly kupowane nowe z przecierem, czy możliwe jest że powodem może byc za duza ilość sosu w słoiczkach hmm juz sam nie wiem co jest nie tak. Wczoraj pozostawiłem je w tej wodzie co sie gotowały do ostudzenia, dzisiaj po gotowaniu wyjąłem je na zewnątrz i po okolo 12 min do lodówki zeby byla roznica temp i nic to nie dało.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit.........

Wreszcie sie udaje, robie teraz bez gotowania słoiczków. Gotuje sos jeszcze raz, słoiczki wymywam i osuszam, gdy sos juz sie gotuje to opalarką podgrzewam słoiczek :) i do tak nagrzanego słoiczka wlewam gotujący sie sos, zamykam z wyczuciem i stawiam do góry dnem, wieczko po 20min sie wklęsa. Nie wiem dleczego nie wychodzi mi na mokro, moze słoiczki za małe ..
Avatar użytkownika
tarzan

NOWY
 
Posty: 13
Images: 24
Dołączył(a): 3 sie 2016, o 12:04
Papryki: scorpion, jolokia, carolina

Re: Pasteryzacja sosów

Postprzez MrSoon » 5 paź 2017, o 20:18

Mi słoiczki 80ml też nie chciało podczas pasteryzacji na mokro wessać, dopiero po pasteryzacji suchej w piekarniku 130 stopni z leciutko dokręconymi wieczkami wessało po wyjęciu. Tylko wieczka te "klik klik" strzelały:) dokręcałem jeszcze w rękawiczkach jak wyjmowałem. Nie dawałem do góry dnem.
Avatar użytkownika
MrSoon

NOWY
 
Posty: 12
Dołączył(a): 25 wrz 2017, o 20:59
Lokalizacja: Otwock
Papryki: Tylko konsument.

Poprzednia strona

Powrót do Porady

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość