Ten program nazywa się "Fenomeny nowoczesnego świata" i jest podzielony na odcinki, ten o ostrym jedzeniu puszczony był przedwczoraj i też go oglądałem
niestety nie udało mi się go znaleźć w sieci, ale może puszczą go jeszcze na kuchni, trzeba sprawdzać program.
edit:
28 lipca, sobota, godz. 17:45 - odc. 13 "Piekielnie ostre"
29 lipca, niedziela, godz. 20:25 - odc. 13 "Piekielnie ostre"
A sam odcinek dość ciekawy, ale z deczka nieaktualny (bhuty jako najostrzejsze papryki itp). Nie wiedziałem osobiście np., że ostrość chrzanu nie zależy od konkretnej odmiany (choć na pewno jest ich parę), ale od tego jak drobno będzie zmielony. Jak pokazywali produkcję tabasco to zainteresowała mnie jedna sprawa, a dokładnie stosunek wody do octu (1:5), która jak dla mnie jest chyba przesadzona.. przynajmniej ja nie czuję w tym sosie octu w takiej ilości