Przedstawiam drugą porcję nowości od sierra38
Na początek 2 szt. capscicum annuum
Cedrino
c.annuum
Pamiętacie Numex Sunglo? - Jeżeli tak, to przed Wami podobna papryka w smaku i aromacie, czyli słodko-kwaśna delikatność smakowa, ale analogicznie do N.Sunglo dość twarde ścianki (takie że trzeba trochę przeżuć), jednak tym razem z przyjemną ostrością w granicach 4-5. Dobra do suszenia i na świeżo.
Jalapeno Mexico
c.annuum
Kolejne Jalapeno z obszernych hangarów sierry, które mam przyjemność próbować. Ten szczep jest wyjątkowo słodki jak na tę odmianę - więc znakomicie nada się na chipotle lub do jalapeno poppers (w rzadszej niemarynowanej wersji). Oczywiście do innych celów też - jak marynowanie czy guacamole.
Przechodzimy do chinensów - tym razem same brązowe odmiany! Oprócz pierwszej, pozostałe to super hoty.
Black Stinger
c.chinense
Bardzo ładna woskowa skórka. Świeży ogórkowy zapach bez bejcy. Smak trawiasty, i tutaj już jest bejca średnia - ale mniejsza niż w sztandarowym h.orange.
Ostrość porównywalna do innych habanero. Cechą wyróżniającą tę odmianę są wyjątkowo grube (3-4 mm) ścianki 0 jak na c.chinense, co może być propozycją do stworzenia "habanero poppers" - jak kto ma odwagę.
Monster Black
c.chinense
Fajne kształty ma ta odmiana, widać że blisko spokrewniona z TS Moruga. Zapach świeży, smak mocno bejcowy, ostrość atakuje natychmiast! i jest niebagatelna (przy tej się popłakałem )
7 pot Congo Chocolate
c.chinense
Do niej już podszedłem ostrożniej - w końcu nazwa wzbudza respekt Zapach świeży, smak jeszcze mocniej bejcowy niż koleżanka powyżej, ostrość szybka i bezwzgledna - poniewiera
CP-288
c.chinense
Zaraz po przekrojeniu uderza silny zapach bejcy, który szybko znika i w smaku już występuje słabiej. Przyjemna trawiasta. Ostrość progresywna, przez co bardziej znośna, ale długo trzyma i wolno spada. Ogólnie ciekawe doznania sensoryczne.
CP-115
c.chinense
Bardzo podobna charakterystyka do CP-288, ale ostrość mniej agresywna
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podziękowania dla sierra38 za udostępnienie papryk
Dodam, że opisane odczucia są subiektywne i każdy może odczuwać smaki indywidualnie - szczególnie na tym poziomie ostrości.